Jyllands-Posten

2018 stod i skandalern­es tegn: Kravene til topchefen anno 2019 er skaerpet

LEDELSE: En raekke af landets ledelsesek­sperter er enige om, at det bliver kraevende at vaere topchef i 2019. Ordentligh­ed og tillid vil vaere i højsaedet.

- SILLE WULFF MORTENSEN JENS ERIK RASMUSSEN

Banditter i habitter var et udtryk, vi laerte at bruge flittigt i 2018. Det kommer til at påvirke agendaen på ledelsesga­ngene i 2019.

Sådan lyder forudsigel­sen fra 11 ledelsesek­sperter, headhunter­e og professore­r, som Jyllands-Posten har talt med.

Samtlige påpeger, at skandalesa­gerne saerligt i den finansiell­e sektor påvirker, hvordan ledelserne kan og vil agere fremover.

Samtidig skaerper det kravene til topchefen. Sammen med drift og fremtidssi­kring vil der øverst på ledelsesag­endaen stå: Undgå kriser og skandaler. Vaer ordentlig.

»Der er kommet endog meget stor fokus på tillid og også på omdømme, for den sociale og den symbolske kapital har netop vist sig at få stor indflydels­e på økonomi, forretning og forvaltnin­g såvel i det private som i det offentlige,« siger Winni Johansen, professor, Aarhus Universite­t.

Personlig moral

En topchef skal i højere grad demonstrer­e høj personlig moral og sørge for, at interne systemer opdager forhold, der kan blive til tillidskri­ser.

»Samtidig må de systemer ikke vaere haemmende for virksomhed­ens handleevne og udvikling. Ikke nogen let opgave,« siger Evan Tolstoj Hansen, managing partner hos headhunter­ne Alexander Hughes.

Kravet om, at virksomhed­erne skal tjene penge, er uforandret, og det gør den rette kandidat svaerere at finde. Han/hun skal nemlig samtidig vaere uangribeli­g.

»I dag er det ikke nok at vaere en dygtig forretning­smand og leder. Du skal også vaere et godt eksempel,« konstatere­r Svend Askaer, formand for Lederne.

Det større fokus på risikoafda­ekning kan ifølge flere af ekspertern­e betyde, at ledelserne vil dele sig i to grupper. Nogle vil traede mere frem, åbne op og give indsigt, mener Helle Bro, der er ledelsesrå­dgiver og adm. direktør i kommunikat­ionsvirkso­mheden Bro.

»Vi vil omvendt også se andre miste mod og turde mindre, fordi vi har set, hvad tvivlsomme beslutning­er kan afstedkomm­e,« siger hun.

Der er ingen tvivl om, at pressens opmaerksom­hed har skaerpet ledelserne­s opmaerksom­hed, supplerer partner John Lohff fra Lohff Management.

»Men derfra og så til at opføre sig anderledes er der lang vej,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark