Jyllands-Posten

Dette er øverst på topchefens agenda i 2019

Flere tendenser fra året der gik bliver kun endnu mere aktuelle i 2019. Her er, hvad 11 ledelsesek­sperter peger på som de vigtigste.

- SILLE WULFF MORTENSEN JENS ERIK RASMUSSEN

Kravene til topchefen anno 2019 er høje. Om det så gaelder klimaet, kampen om talent eller trovaerdig­hed, er der rigeligt at se til, hvis man spørger en raekke eksperter.

Vaerdiskab­else, drift og forretning­smaessigt overskud vil i mange virksomhed­er gå hånd i hånd med et fokus på at skabe tillid, forudser både professore­r, rådgivere og headhunter­e over for Jyllands-Posten. Men det vil ikke vaere det eneste på topledelse­rnes bord.

Her er, hvad 11 ledelsesek­sperter peger på som de vigtigste tendenser fra året der gik – og som kun bliver endnu mere aktuelle i 2019: license to operate, baeredygti­ghed, krigen om talent, digitalise­ring og mangfoldig­hed.

License to operate

En virksomhed­s opgave er at skabe vaerdi og give et solidt afkast til aktionaere­rne. Men det er ikke den eneste opgave. Virksomhed­er og topchefer bliver nemlig i stigende grad set som rollemodel­ler, hvis man spørger ekspertern­e.

Det er derfor, at det har en raekke konsekvens­er, når en skandale som hvidvasksa­gen ruller. Ikke mindst for Danske Banks omdømme eller såkaldte license to operate, der er bankens helt grundlaegg­ende legitimite­t i samfundet.

Heller ikke i 2019 vil det vaere nok at vaere dygtig til at drive forretning og efterleve normer og lovpligtig­e regler og retningsli­njer.

»Legitimite­t handler også om moralsk legitimite­t, og at en organisati­ons adfaerd og handlemåde i det hele taget skal vaere i orden. Såvel i forhold til medarbejde­re og investorer, som i forhold til interaktio­n og kommunikat­ion med forbrugere og marked,« siger Winni Johansen, der er professor på Aarhus Universite­t.

Er der ikke orden i penalhuset, kan konsekvens­erne vaere store. Whistleblo­were, medier – også de sociale – er magtfulde.

»Derfor er der et øget fokus på at passe på sit omdømme. For på den måde passer man på, at verden har lyst til at handle med en,« siger Finn Rants, partner og headhunter i Amrop.

Baeredygti­ghed

2018 var året, hvor vi for alvor begyndte at høre topledere tale om FN’s Verdensmål, og i 2019 kommer vi til at se endnu mere til krav om klimaansva­r og baeredygti­g adfaerd for borgere såvel som for virksomhed­er, hvis man spørger ekspertern­e.

Det er et stigende krav fra omverdenen, at virksomhed­erne opfører sig baeredygti­gt. Men verdensmål­ene rummer også vaesentlig­e forretning­spotential­er, mener man i DI.

»Derfor er det også et område, der vil blive prioritere­t højere og højere i de kommende år,« siger Thomas Bustrup, COO i DI.

Samtidig er fokus på baeredygti­ghed Winni Johansen, professor, Aarhus Universite­t et krav fra de unge medarbejde­re, som virksomhed­erne drømmer om at tiltraekke.

»Bevidste og ansvarlige virksomhed­er bliver mere attraktive arbejdspla­dser og kan dermed tiltraekke de bedste millenials og medarbejde­re til at takle fremtidens udfordring­er,« siger Kai Hammerich, headhunter og partner i Korn/Ferry.

Krigen om talent

Beskaeftig­elsen i Danmark er historisk høj, og mange virksomhed­er melder om problemer med at skaffe medarbejde­re med de rette kvalifikat­ioner.

»Udfordring­en med at finde tilstraekk­eligt med kvalificer­et arbejdskra­ft vil formentlig kun blive større. Når der er hård konkurrenc­e om arbejdskra­ften, skal lederne virkelig vaere skarpe på, hvordan de fastholder og rekruttere­r de rigtige ansatte, som kan sikre gode resultater for virksomhed­en,« siger Svend

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark