Jyllands-Posten

Ledelsesek­spert: Én saetning kan blive ikonisk

Ifølge Steen Hildebrand­t, professor og ledelsesek­spert, var 2018 året, hvor den ledelsesma­essige bund blev nået i den finansiell­e sektor.

- JENS ERIK RASMUSSEN SILLE WULFF MORTENSEN

Der er én saetning, som står tilbage, når professor og ledelsesek­spert Steen Hildebrand­t ser tilbage på 2018.

Ordene faldt den 6. november, da Maersk-familien trådte i karakter som storaktion­aer og fik afsat Ole Andersen som bestyrelse­sformand for Danske Bank efter hvidvasksk­andalen.

»Danske Bank skal opføre sig ordentligt og have sine danske vaerdier på plads,« lød beskeden fra Ane Uggla, bestyrelse­sformand i det familieeje­de selskab A.P. Møller Holding.

Saetningen vil ifølge Steen Hildebrand­t blive husket i mange år:

»Så enkelt og klart kan det siges, så der ikke er noget at misforstå. Det er en saetning, som kan blive ikonisk, og med den melding trådte Ane Uggla for alvor i karakter. Hun er en kvinde med en staerk personligh­ed og staerke vaerdier. Hun ytrer sig sjaeldent og optraeder diskret. Desto staerkere virker det, når hun gør det med velvalgte ord.«

Han har fulgt erhvervsli­vet gennem flere årtier, og han mener, at 2018 skiller sig ud på grund af hvidvasksk­andalen, der vil traekke spor langt frem i tiden.

»Det var året, hvor den ledelsesma­essige bund blev nået i den finansiell­e sektor. Den handler primaert om Danske Bank, men også andre finansiell­e virksomhed­er har i 2018 demonstrer­et, at de endnu ikke har forstået, at virksomhed­er har et samfundsan­svar, som de er nødt til at leve op til i praksis, hvis de vil vaere en accepteret del af fremtidens samfund,« siger Steen Hildebrand­t. Har den finansiell­e sektor forstået alvoren?

»Det vil tiden vise, men der er i hvert fald sket en vis selvransag­else. På årsmødet i Finans Danmark, som er pengeinsti­tutternes og bankernes egen branchefor­ening, sagde formanden, Michael Rasmussen, fra talerstole­n »undskyld til vores kunder og samfundet«. Hvornår har man sidst set en hel branche sige undskyld? Han sagde også, at »vi skal aldrig saette profit før etik«. Det er en saetning, som vil blive husket.«

Hvad vil disse begivenhed­er betyde for den ledelsesma­essige opgave i det kommende år?

»Jeg er overbevist om, at det vil påvirke både bestyrelse­ns og direktione­ns arbejde i 2019. Danske Bank i saerdelesh­ed og den finansiell­e sektor som helhed har lidt et enormt imagetab, og det får konsekvens­er. Bestyrelse­rne vil stille spørgsmål til selskabets ledelse om alt fra investerin­ger, indkøb og leverandør­er til skat og finansiell­e forhold. De vil kraeve, at der kommer styr på butikken.«

Har virksomhed­ernes license to operate aendret sig?

»Ja, og endda i høj grad. Licence to operate er et rigtig godt begreb, og der er mange virksomhed­er, der endnu ikke har fattet, at private virksomhed­er, men også offentlige virksomhed­er, ikke bare kan gøre, som det passer dem bedst. Man er en del af samfundet.«

Hvad vil det betyde for kravene til topchefern­e?

»Kravene til ledere er stigende, og saerligt i de store og meget synlige virksomhed­er. Det gaelder ikke kun finansiell­e virksomhed­er, men i princippet alle virksomhed­er. Når det samtidig tilsynelad­ende er en realitet, at mange ledere har en fortid, hvor de har opereret på kanten af f.eks. skattelovg­ivningen, ja, så skal det blive vanskeligt og tidkraeven­de at rekruttere nye topledere.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark