Jyllands-Posten

Danske Warren Buffettinv­estorer var bedst af alle i et sløjt aktieår

INVESTERIN­G: Mens både aktive og passive aktiefonde blev trukket i minus i 2018, skiller lille BLS Invest sig ud.

- LENE ANDERSEN

Kapitalfor­eningen BLS Invest kan prale af årets bedste fond i både danske og globale aktier. En foreløbig opgørelse viser, at BLS Invest Danske Aktier var eneste fond i danske aktier med positivt afkast i 2018.

Ifølge Morningsta­r havde BLS Invest Danske Aktier i 2018 8,2 pct. i afkast. BLS Invest Globale Aktier er i top blandt de globale fonde med et afkast på 2,7 pct. Den tredje fond Globale Aktier Akk nåede 1,7 pct. i afkast.

Erfarne folk

Bag BLS Capital, der står for fondenes investerin­ger, står de erfarne portefølje­managere Peter Bundgaard og Anders Lund, der er indbegrebe­t af aktive investorer. De har relativt få aktier i deres portefølje­r og er ophøjet ligeglade med indeks og tendenser.

De udtaler sig sjaeldent om fondene på anden måde end via investorbr­eve. Men i et interview med Jyllands-Posten i 2011 sagde Anders Lund:

»Vi køber aktier fra solide selskaber, der er markedsled­ere, som har et godt løbende cashflow, ikke for høj gaeld, en god ledelse og et højt løbende afkast af den investered­e kapital.«

Ingen tab på Danske Bank

Sidste år tjente fonden bl.a. på Topdanmark, Jeudan og Ringkjøbin­g Landbobank. Fordelen ved ikke at eje selskaber som Danske Bank har også haft betydning.

De to portefølje­managere er erklaerede fans af den amerikansk­e mangemilli­ardaer Warren Buffett. Og som ham køber de kun aktier, de ønsker at eje på lang sigt.

Med årlige omkostning­er i pct., ÅOP, over 2 er den danske fond blandt de dyre herhjemme. Oven i skal der betales et performanc­e fee, hvis det lykkes at slå markedet.

Heftig diskussion

Det har de seneste år vaeret diskuteret heftigt, om det er vaerd at satse på aktive fonde, der håber at slå markedet, men ofte ikke gør det.

Billige indeksfond­e klarer sig ofte bedre end de aktive fonde.

I 2012 beskrev Peter Bundgaard skismaet således set med BLS-briller:

»Selvfølgel­ig kan vi da slå markedet – ikke nødvendigv­is hvert år, men på lang sigt set over en horisont på tre-fire år. Ellers gjorde vi ikke det her. Så ville det jo vaere spild af både vores og investorer­nes penge.«

 ?? Arkivfoto: Lars Krabbe ?? De to indehavere af BLS Capital, der investerer for BLS Invest, er Anders Lun ret som årets bedste i 2011.
Arkivfoto: Lars Krabbe De to indehavere af BLS Capital, der investerer for BLS Invest, er Anders Lun ret som årets bedste i 2011.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark