Jyllands-Posten

Kun få investerin­gsforening­er tjente penge til

Danskerne fik ikke meget ud af de mere end 48 mia. nye kroner, der blev investeret i investerin­gsbeviser af private investorer frem til udgangen af november sidste år.

- LENE ANDERSEN

Mange ejere af investerin­gsbeviser har tabt penge på deres investerin­ger i 2018.

Kun få aktieafdel­inger har leveret positivt afkast for året. Bedst gik det for de globale fonde.

»Det har ikke vaeret et godt år for aktier. Frem til oktober så vi isaer problemer i emerging markets og Europa, herunder Danmark. Samtidig blev det klart, at blot fem selskaber stod for seks procentpoi­nt af de 9 pct., det amerikansk­e marked var steget. Det gav en sårbarhed, som vi fik demonstrer­et de sidste måneder af 2018,« siger investerin­gsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Den endelige opgørelse af årets afkast kommer senere på måneden fra Investerin­g Danmark.

Men en foreløbig opgørelse baseret på årsafkaste­t i de fonde, der lå bedst og dårligst ved udgangen af november, viser, at der har vaeret meget lidt at hente i aktiefonde i 2018.

Store udsving i Danmark

Trods de røde tal har flere fonde dog klaret sig bedre end det benchmark, de måles op imod hos analysehus­et Morningsta­r.

Indekset MSCI Danmark faldt knap 11 pct. i 2018. Skønt eksempelvi­s Danske Invest Danmark Indeks Small Cap tabte 2,57 pct. af vaerdien, var resultatet dermed bedre end markedet.

Bedst til danske aktier var BLS Invest med et afkast på 8,2 pct. I den anden ende måtte BIL Danmark Danske Small Cap indkassere tab på over 24 pct.

Det danske marked var i 2018 praeget af udlandets store frasalg af danske bankaktier. Skandalera­mte Danske Bank har således tabt over 40 pct. af vaerdien.

»Det danske aktiemarke­d er selv efter i år det dyreste i verden efter en årraekke med faenomenal­e afkast. Resultater og afkast har svigtet i 2018. Samtidig bliver det svaerere og svaerere at finde nogen, der vil betale de høje priser,« vurderer chefstrate­g David Bakkegaard Karsbøl, Sparinvest.

Internatio­nale hug

Gennem en stor del af 2018 så fonde, der investered­e i globale og amerikansk­e aktier, ud til at ende året i plus. Det blev der vendt helt op og ned på i december, da de amerikansk­e aktier svingede voldsomt i vaerdi.

»To ting har praeget de internatio­nale aktier i år. I Europa har markedsfor­ventninger­ne langt overskygge­t den reelle udvikling i virksomhed­ernes produktion og resultater. Det gab er endnu ikke helt udlignet. Og i USA reagerede markedet kraftigt på, at centralban­ken trods faldende langsigted­e forventnin­ger til inflatione­n alligevel strammede pengepolit­ikken ved at haeve renten,« siger David Bakkegaard Karsbøl.

Den aktive investor kapitalfor­eningen BLS Invest Globale aktier ser ud til at vaere kommet bedst ud af 2018 med et afkast på 2,7 pct. Lige efter følger Sparinvest Index Global aktier minimum risiko med 2,3 pct. Også ValueInves­t og Jyske Invest Aktier Lav volatilite­t har positivt afkast. I den anden ende ligger MS Invest Value Aktier til -20 pct., mens Wealth Invest

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark