Jyllands-Posten

2019 bliver forandring­ens år for ISS

SERVICE: Peter Lundgreen haever sin købsanbefa­ling på aktierne i servicekae­mpen til højeste niveau efter lanceringe­n af ny strategi.

- PETER LUNDGREEN

ISS A/S var en af de aktier, der klarede stormen på aktiemarke­det i 2018 nogenlunde, men kun indtil slutningen af november, da kursfaldet blev brat. Interessan­t nok satte nedturen for aktien ind mellem offentligg­ørelsen af resultatet for tredje kvartal og udmeldinge­n om det virkelig interessan­te skifte i strategien, der blev annonceret den 10. december.

Når man tager de kommende aendringer i betragtnin­g, har regnskabst­allene for tredje kvartal naesten kun historisk interesse. Dog mener jeg, at det skal naevnes, at kvartalet ikke udløste nogen jubel på aktiemarke­det. Hvis nogle nøgletal afveg fra forventnin­gerne, var det primaert til den svage side, men i alt er afvigelsen af marginal karakter, da nogle omkostning­er til restruktur­eringer og effektivis­eringer er flyttet frem til 2018 i stedet for 2019.

Saerdeles spaendende

Den nye struktur af ISS er derimod saerdeles spaendende, og det kraever samtidig et vist mod i topledelse­n at gennemføre. Humlen af aendringer­ne er en staerkere fokusering af virksomhed­en, hvilket f.eks. betyder, at ISS frasaelger ikke-kerneforre­tninger i 13 lande og dermed siger farvel til godt 62.000 kunder og 100.000 ansatte.

Det lyder voldsomt, og det er trods alt ca. 20 pct. af firmaets medarbejde­re, der bliver berørt. Men beslutning­en relativere­s af, at det kun er 12 pct. af omsaetning­en og 8 pct. af indtjening­en, som frasaelges.

Fokus på de store

Med fremtidig fokus på globale og store regionale kunder er det min vurdering, at ISS optimerer på én af flere store salgsstyrk­er, nemlig ved at udnytte sin globale position til at kunne levere globale servicekon­trakter til andre globale virksomhed­er.

ISS har laenge vist, at man forstår at bruge sin globale position og størrelse til ikke blot at vaere omkostning­seffektiv men også at bruge positionen i sit salg. Den samme globale tilgang med én samlet serviceaft­ale er der ikke mange af konkurrent­erne til ISS, som kan tilbyde. En yderligere saerlig styrke i salgsorgan­isationen hos ISS er evnen til at krydssaelg­e på tvaers af divisioner­ne. Man bruger målrettet sin position til at skabe vaekst på andre serviceomr­åder som f.eks. ejendomsse­rvice og drift af kantiner, hvilket jeg betragter som positivt.

Et muligt minus

Om salgsorgan­isationen hos ISS er der dog ét forhold, hvor jeg har svaert ved at vurdere, om det skal give et minus. Der er ikke tvivl om, at man er dygtig til saelge flere services ind til de eksisteren­de kunder, men jeg ved ikke, om man er hurtig nok, og derfor tabes der måske potentiell­e storkunder Peter Lundgreen ved frasalget. Efter salget af aktivitete­r er det endnu uklart, hvorledes fordelinge­n mellem divisioner­ne bliver (de vigtigste forret-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark