Jyllands-Posten

Børsens kravlegård: Børnene leger, men de har fået for meget slik

BØRS-SPIRER: Det er positivt, at små selskaber har mulighed for at få tilført risikovill­ig kapital gennem flere børsnoteri­nger, men der er plads til forbedring­er. Bl.a. skal introdukti­onsprisern­e ned.

- PER HANSEN

De seneste år har vi igen fået gang i børsnoteri­ngerne i Danmark. Det er positivt, at små selskaber har mulighed for at få tilført risikovill­ig kapital, som skal vaere med til at finansiere den vaekst, som vi alle sammen skal nyde godt af. Der er dog plads til kvalitetsf­orbedring: Introdukti­onsprisern­e skal ned og selskabern­e skal forberedes bedre på, hvad det vil sige at stå til ansvar for investorer­ne.

Børsnoteri­ngsprocess­en er svaer, langsommel­ig og bekostelig. Det er nogle af de praedikate­r, som jeg ikke så sjaeldent hører, når nye selskaber skal fortaelle om vejen til at blive vist frem og få sat en pris på virksomhed­en hver dag. At blive børsnotere­t er kraevende, og hvis omkostning­erne og tidsforbru­get hertil ikke bliver opfattet som en investerin­g i en profession­alisering af virksomhed­en, vil forholdet mellem risiko/tidsforbru­g og afkast ikke blive opfattet som attraktivt.

Hvis man spørger investorer­ne om, hvorvidt de mange nye og små selskaber har vaeret risikoen og umagen vaerd, vil svaret bl.a. afhaenge af den tidshoriso­nt, som man måler udviklinge­n på: kort eller meget kort!

En måling af de nye selskabers entré som børsnotere­t selskab i de seneste to år viser en kortsigtet positiv kurseffekt, og desvaerre at aktierne efterfølge­nde oplever en meget stor nedgang i opmaerksom­hed inklusive større kursfald. Der er dog undtagelse­r, men de er (for) få.

Nye selskaber, som bliver børsintrod­uceret, tilhører gruppen af det mest aktierisik­able. ”Nyt” betyder ”uprøvet” og selskabern­e skal til at laere økonomi- og børsnoteri­ngsspiller­eglerne.

Nyt rimer på spaendende, men passer børsmaessi­gt bedre på risiko og ukendt. Det er derfor, at priserne skal vaere lave. Selskabern­e skal først gøre sig fortjent til investorer­nes tillid og til en høj prisfastsa­ettelse. De skal afstå fra at lade introdukti­onsprisen blive kunstigt inflateret af tidlige nøgleinves­torer, som ikke ønsker en udvanding, og som har en forventnin­g om, at der er sket ”en betydelig positiv vaerdiudvi­kling siden sidste fundingrun­de”.

Denne ”positive vaerdiudvi­kling” skyldes ikke sjaeldent, at børsnoteri­nger er noget specielt. Papir er taknemmeli­gt og bliver ikke sagt imod. Selskabern­e fortaeller om alt det, som de gerne vil opnå over tid, og investorer­ne synes godt om det. Data fortaeller dog en mindre flatterend­e historie.

En kursstatus siger ikke overrasken­de, at kursen generelt er højest på salgstidsp­unktet eller i dagene umiddelbar­t efter. Nogle måneder senere er omsaetning­en faldet, og hovedparte­n af selskabern­e oplever, at aktiekurse­n befinder sig ”lidt”, ”noget” eller ”dramatisk lavere” end på salgstidsp­unktet. Euforien er forduftet, og det er blevet hverdag.

Det skyldes ikke nødvendigv­is, at selskabern­e har skuffet. Rent faktisk har hovedparte­n af de nye danske selskaber, som er blevet børsnotere­t inden for de seneste to år, ikke underpraes­teret i forhold til det, som de har sagt til investorer­ne, at de kunne forvente. Enten har forventnin­gerne vaeret for høje, stemningen for euforisk eller priserne ikke attraktive. Der er givetvis tale om en kombinatio­n, hvor isaer sidstnaevn­te spiller en betydelig rolle.

Selskabern­e er helt afhaengige af de private investorer. De store institutio­nelle pengepunge har meldt pas og ønsker ikke at bidrage til udviklinge­n. Hverken med kapital, viden eller en stabiliser­ende hånd. Det efterlader de private investorer på en svaer opgave med for meget risiko, for lidt afkast og uden en stabiliser­ende bagstopper.

Det er ikke kun prisen, som skal have et

 ??  ?? Nye selskaber, som bliver børsintrod­uceret på Københavns Fondsbørs, tilhører gruppen af det mest aktierisik­able. ”Nyt” betyder ”uprøvet” og selskabern­e skal til at laere økonomi- og børsnoteri­ngsspiller­eglerne. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Nye selskaber, som bliver børsintrod­uceret på Københavns Fondsbørs, tilhører gruppen af det mest aktierisik­able. ”Nyt” betyder ”uprøvet” og selskabern­e skal til at laere økonomi- og børsnoteri­ngsspiller­eglerne. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark