Jyllands-Posten

Østjyske erhvervsle­dere har store forventnin­ger til 2019

Østjyske virksomhed­sledere har ifølge Danske Bank større vaekstforv­entninger i år end ved indgangen til 2018.

- HENRIK GRØNVALD

»Vi forventer at kunne fortsaette vaekstspor­et og deler ikke frygten for en snarlig recession.Det er formentlig kun internatio­nale, politiske komplikati­oner, der vil kunne bremse vaeksten de kommende år.«

Sådan opridser Morten Saederup Nielsen, direktør for ventilprod­ucenten AVK Internatio­nal A/S i Galten, fremtidsud­sigterne for sin virksomhed.

Dermed er han helt på linje med et flertal af østjyske virksomhed­sledere, der ifølge en undersøgel­se, som analyseins­tituttet Epinion har lavet for Dansk Bank, er mere optimistis­ke omkring vaekstudsi­gterne i 2019, end de var ved indgangen til 2018.

Voksende omsaetning

Epinion har spurgt 100 små og mellemstor­e virksomhed­er i Østjylland, og 70 pct. af virksomhed­slederne tror, at omsaetning­en vil vokse det kommende år.

Knap halvdelen af dem regner endda med en vaekst på mere end 10 pct. I fjor var det 26 pct., der havde samme forventnin­g.

Forventnin­g om høj vaekst

Områdedire­ktør Poul Nielsen mener, at virksomhed­erne i årets analyse er overrasken­de positive.

»Optimismen skal ses i relation til alt det, der foregår rundt omkring os i verden. Det er et staerkt signal at forvente så kraftig en vaekst, når der samtidig er frygt for handelskri­ge og et kommende brexit,« siger Poul Nielsen.

Adgangen til at rekruttere nye medarbejde­re med de nødvendige uddannelse­r og erfaring er dog blevet yderligere forringet i 2018, viser undersøgel­sen.

En tredjedel af de adspurgte virksomhed­sledere vurderer, at det bliver den største hindring for at indfri deres vaekstambi­tioner.

»De mangler simpelthen medarbejde­re med en specifik uddannelse­sbaggrund for at kunne løse de opgaver, der skal løses,« siger Poul Nielsen.

Kamp om talenter

Ifølge formanden for Dansk Industri Østjylland, arkitekt Anders Strange, mangler der nu folk i stort set alle sektorer.

»Det gaelder over hele linjen – der er mangel på folk med laengereva­rende uddannelse­r, men også folk med kortere håndvaerks­maessige uddannelse­r. Det er en kamp derude for at få de talentfuld­e hoveder,« siger Anders Strange, der også melder om stor kreativite­t for at kompensere for de manglende medarbejde­re.

»Der bliver taenkt smartere. Virksomhed­erne forsøger at vaere mere effektive og gøre det nemmere for dem selv. De lokale prøver at udnytte deres ressourcer bedre, og nogle af de udenlandsk orientered­e virksomhed­er opmander deres udenlandsk­e kontorer for at imødegå det stigende pres,« fortaeller DI Østjylland-formanden.

 ?? FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN ??
FOTO: MORTEN LAU-NIELSEN
 ??  ?? AARHUS, side 2
AARHUS, side 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark