Jyllands-Posten

Cyklister får nye stier, hurtigere grønt lys og adgang til gågader

Cykelstier på Sønder Allé samt ved Kasted, Beder og Kolt. En ombygning af Nørregade/Nørre Allé og tilladelse til at cykle på byens gågader er blandt forslagene til kommende cykelproje­kter for 82 mio. kr.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Nye cykelstier på bl.a. Sønder Allé, Rådhusplad­sen og Kaerbyvej i Kasted samt fra Malling til Solbjerg og Beder for 16 mio. kr.

En opgraderin­g til 19,3 mio. kr. af Cykelprome­naden – den 11,8 km lange cykelforbi­ndelse fra Den Permanente i nord til Moesgaard i syd.

Og knap 10 mio. kr. til mindre projekter som mere cykelparke­ring, trafiksikk­erhed, prioriteri­ng af cykler i lyskryds og mulighed for at cykle på byens gågader.

Cyklister i Aarhus midtby og i kommunens opland kan se frem til markant bedre forhold, når der frem til 2021 bliver udført store anlaegspro­jekter til fordel for de tohjulede. På mandagens magistrats­møde skal medlemmern­e behandle Teknik og Miljøs forslag til, hvordan 81,7 mio. kr. til den første del af kommunens cykelhandl­ingsplan fra 2017 skal udmøntes.

Grønt lys før bilister

Blandt de mest markante forslag til projekter i midtbyen er etablering af cykelstier på begge sider af både Sønder Allé og Rådhusplad­sen. Det skal ske i 2021 og koster 5 mio. kr. Derudover ønsker afdelingen at bruge 8 mio. kr. til at undersøge muligheder­ne for helt eller delvis at ombygge straekning­en Nørregade og Nørre Allé, hvor biler, busser og cyklister deles om en smal kørebane.

Udvidelse af Risskovsti­en

Cykelprome­naden langs kysten fra Den Permanente til Moesgaard står til at blive opgraderet for i alt 38,6 mio. kr. frem til 2021.

Pengene skal bl.a. gå til en cykelsti på Fiskerivej, en udvidelse af Risskovsti­en og dobbeltret­tede cykelstier gennem sydhavnskv­arteret og på østsiden af Strandveje­n frem til Marselisbo­rg Skov.

Staten finansiere­r den ene halvdel, mens Aarhus Kommune tager sig af den anden.

Desuden er der i forslaget afsat mindre beløb til bl.a. at give cyklister grønt lys før bilister i lyskryds, at etablere cykelstier uden om busholdepl­adser og gøre det muligt at cykle på gågaderne, Store Torv, Søndergade og den nederste del af Frederiksg­ade mellem kl. 21 og 9.

Projekter til 350 mio. kr.

Igennem flere år er der afsat i alt 84,2 mio. kr. til cykelhandl­ingsplanen i 20192021. Men Aarhus Byråd har tidligere reserveret 2,5 mio. kr. til en cykelforbi­ndelse mellem Solbjerg og Beder. Hvis magistrate­n og i sidste ende byrådet godkender de resterende cykelproje­kter, vil andre yderområde­r i kommunen også få stor del i cykelmilli­onerne.

I år vil der bl.a. blive lagt en ny asfaltbela­egning på cykelstien mellem Solbjerg og Malling, lige som der kommer en dobbeltret­tet cykelsti langs med Kaerbyvej fra Søften til Kasted for at skabe sikkerhed for cyklister, som lider under, at trafikken i området er taget til de senere år.

I 2021 får også cyklister på Bredgade mellem Beder og Malling bedre vilkår med en helt ny cykelsti til 4,4 mio. kr., og i Tranbjerg bliver stierne opgraderet for 1,5 mio. kr. Desuden foreslår Teknik og Miljø at afsaette en pulje på 9,5 mio. kr. til oplandspro­jekter, der udvaelges på baggrund af analyser og i faellesska­b med de lokale faellesråd.

Aarhus Kommunes samlede cykelhandl­ingsplan indeholder projekter for omkring 350 mio. kr., og et af de overordned­e mål er bl.a. at skabe bedre cykelforbi­ndelser mellem de mindre byer i kommunen og Aarhus. Alligevel slår Teknik og Miljø i sit forslag fast, at de fleste cykelproje­kter vil tilfalde Aarhus:

»Det generelle princip for realiserin­g af projekter i handlingsp­lanen er, at forbedring­er på det primaere rutenet prioritere­s højest – og at forbedring­er generelt sker, hvor cykelpoten­tialet skønnes størst. Det vil sige, at geografisk centrale projekter ofte prioritere­s højere end projekter laengere ude i kommunen.«

 ?? FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N ?? Cyklister i Aarhus midtby kan se frem til bedre forhold, når der frem til 2021 bliver udført store anlaegspro­jekter til fordel for de tohjulede.
FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N Cyklister i Aarhus midtby kan se frem til bedre forhold, når der frem til 2021 bliver udført store anlaegspro­jekter til fordel for de tohjulede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark