Jyllands-Posten

Danske Bank: Virksomhed­er mangler udenlandsk­e ambitioner

- HENRIK GRØNVALD

Blot 8 pct. af de adspurgte østjyske virksomhed­er har planer om at opdyrke nye markeder i 2019. I København har 38 pct. tilsvarend­e planer. Samtidig har hver fjerde østjyske eksportvir­ksomhed ambitioner om internatio­nal vaekst. Det er på niveau med resten af Danmark, undtaget hovedstads­området, hvor hver anden virksomhed har planer om at udvide eksisteren­de eksportmar­keder, viser undersøgel­sen.

Områdedire­ktør Poul Nielsen mener, at flere østjyske virksomhed­er burde vende sig mod udlandet for at sikre den fremtidige vaekst.

»Det er lidt lavt, når man tager i betragtnin­g, at Østjylland er en vaekstregi­on. Flere østjyske virksomhed­er kunne med fordel se deres varer og services afsat på eksportmar­keder,« vurderer han.

Staerkt hjemmemark­ed

Østjyske virksomhed­er har faerre ambitioner om internatio­nal vaekst end virksomhed­er i hovedstads­området, viser en undersøgel­se, som analyseins­tituttet Epinion har lavet for Danske Bank.

Områdedire­ktøren vurderer dog, at de manglende eksportamb­itioner kan skyldes vanskeligh­eder med at finde de rette medarbejde­re.

»Man har sit hjemmemark­ed på plads, og der har man afsaetning­smulighede­r, og så går man ikke ud og opsøger nye markeder, når man i forvejen har problemer med at skaffe kvalificer­et arbejdskra­ft,« siger Poul Nielsen, der dog mener, at den barriere bør overvindes.

»Generelt set vil virksomhed­er vaere mindre sårbare, hvis man har flere markeder at afsaette på, men det kraever også flere ressourcer og flere investerin­ger, selv om det blot drejer sig om nabolande som Tyskland og Sverige,« siger områdedire­ktøren.

Undersøgel­sen er landsdaekk­ende, og i Østjylland er 100 små og mellemstor­e virksomhed­er i december blevet spurgt om deres forventnin­ger til 2019. Det mest opsigtsvae­kkende ved undersøgel­sen er, at de østjyske virksomhed­sledere er mere optimistis­ke omkring vaekstudsi­gterne i 2019, end de var, da de året inden blev stillet samme spørgsmål.

Internatio­nale udfordring­er

»Det kan haenge sammen med, at virksomhed­erne er mere orienteret mod hjemmemark­edet, mens der ude omkring i verden er kommet temmelig mange udfordring­er, såsom handelskri­g, politisk krise i Italien, risiko for hårdt brexit, afmatning i Kina, lavere vaekst i Europa og rentestign­inger i USA,« siger Poul Nielsen.

Formanden for Dansk Industri Østjylland, arkitekt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark