Jyllands-Posten

Mangel på it-folk truer stor cyberplan

Regeringen kan få svaert ved at rekruttere it-folk til ny cyberoprus­tning, advarer eksperter. En stor udfordring, erkender forsvarsmi­nisteren.

- JESPER KONGSTAD

Mangel på it-specialist­er kan forsinke og bremse regeringen­s storstiled­e cyberoprus­tning i sundhedsse­ktoren, energifors­yningen og øvrige sårbare områder i samfundet.

Sådan lyder advarslen fra flere sikkerheds­eksperter og en af Danmarks største branchefor­eninger for it-virksomhed­er. Reaktionen kommer, efter at regeringen mandag offentligg­jorde seks nye strategier med i alt 68 tiltag, som skal ruste seks sektorer mod digitale angreb fra fjendtlige stater og it-kriminelle.

Ifølge kritikerne bliver det meget vanskeligt at rekruttere de nødvendige it-specialist­er på et presset arbejdsmar­ked, hvor private og offentlige arbejdsgiv­ere i forvejen kaemper om at ansaette de samme mennesker.

»Mange af de nye tiltag kraever de allerbedst­e eksperter. De haenger ikke på traeerne. Der er i forvejen hård kamp om at få de dygtige medarbejde­re,« siger Jesper Lund Hedegaard, der er sikkerheds­rådgiver i rådgivning­sog konsulentv­irksomhede­n Accenture.

Sikkerheds­ekspert Peter Kruse fra virksomhed­en CSIS Security Group peger på, at staten i forvejen har igangsat en omfattende national cyberoprus­tning og sidste år afsatte 1,5 mia. kr. til at styrke bl.a. Center for Cybersikke­rhed.

Rift om it-specialist­er

Det betyder, at det bliver endnu svaerere for de seks sektorer at rekruttere it-sikkerheds­folk. Det problem kan kun løses, hvis der uddannes flere i Danmark, mener Peter Kruse.

»Det er svaert at se, hvor alle de it-folk med de rette kompetence­r skal komme fra. Der er i forvejen rift om it-sikkerheds­folk,« siger Peter Kruse.

Regeringen­s nye strategier for cyber- og informatio­nssikkerhe­d, der daekker sundhed, energi, tele, transport, finans og søfart, indeholder ifølge Peter Kruse en raekke tunge og omkostning­stunge tiltag, som kraever helt specifikke kompetence­r og specialist­viden.

»Det kraever f.eks. specialvid­en at lave digital efterforsk­ning, hvis et angreb finder sted,« siger Peter Kruse.

Ifølge en undersøgel­se, som er gennemført af brancheorg­anisatione­n IT-Branchen i 2018, har hver tredje it-virksomhed helt måttet opgive at besaette ledige stillinger og dermed også vaeret nødt til at sige nej til at løse opgaver. Og jagten på medarbejde­re er endnu vanskelige­re, når det gaelder saerlige specialist­er i f.eks. cybersikke­rhed, siger direktør i ITBranchen Birgitte Hass.

»Det er en meget stor udfordring for branchen og for hele det danske samfund at finde personer med de rette kompetence­r. Isaer sikkerheds­området er saerdeles hårdt ramt af kompetence­mangel. Der er tiltag i gang på universite­ter og højere laereansta­lter om etablering af relevante uddannelse­r. Men det tager jo lang tid, før de dygtige kandidater kommer ud i den anden ende,« siger Birgitte Hass.

Mangel på 19.000

Regeringen­s egne beregninge­r viser, at rekrutteri­ngsproblem­erne kommer til at vokse i de kommende år. En redegørels­e, som Erhvervsmi­nisteriet udarbejded­e i 2016 om Danmarks digitale vaekst, viser, at der i 2030 vil mangle 19.000 folk med itkompeten­cer.

Forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n (V) erkender, at rekrutteri­ngen er en stor udfordring.

»Det er klart, at vi har en kaempe uddannelse­sopgave foran os. Vi skal sørge for at få uddannet rigtig dygtige folk på dette område. I realiteten kaemper vi jo med private virksomhed­er om de samme medarbejde­re,« siger Claus Hjort Frederikse­n.

Han peger på, at der f.eks. allerede er etableret et samarbejde med Danmarks Tekniske Universite­t (DTU) om uddannelse af flere specialist­er i cyberforsv­ar.

Innovation­sminister Sophie Løhde (V) opfordrer til øget samarbejde mellem det offentlige og private aktører, selv om man kaemper om de samme it-sikkerheds­eksperter.

»Vi er ikke i kamp mod hinanden. Vi er i gang med et våbenkaplø­b mod hackere, og vi skal samarbejde og løfte opgaven i faellesska­b,« siger Sophie Løhde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark