Jyllands-Posten

Han overførte 6.500 kr. for en iPhone X – men fik den aldrig

Sebastian Romer Jensen og 20 andre blev snydt af en mand på nettet. Nu skal 65 ansatte i et nyt center opklare den type svindel.

- MORTEN ZAHLE

Den 21-årige jurastuder­ende Sebastian Romer Jensen anede ikke uråd, da han for snart et år siden købte en iPhone X af en mand, som han havde fået kontakt med i en gruppe på Facebook, hvor der bliver handlet med brugte Appleprodu­kter.

Han søgte selv efter en iPhone X, en mand reagerede på hans opslag, og efter nogle forhandlin­ger om prisen og efter at have set et foto af telefonen og af mandens idkort fra militaeret overførte han 6.500 kr. til hans konto.

»Han virkede trovaerdig. Jeg taenkte, at sådan en militaerma­nd ikke kunne finde på at snyde nogen,« siger Sebastian Romer Jensen.

Sagen er et eksempel på en af de mange bedrageris­ager, som i fremtiden ikke skal anmeldes i hver enkelt politikred­s, hvor ofrene bor, men til et nyt Landsdaekk­ende Center for IT-Relateret Økonomisk Kriminalit­et (LCIK), som tirsdag åbner officielt.

Politiet har samlet 65 medarbejde­re i centeret, som hører under Københavns Politi. Cirka 15 af dem er rekruttere­t udefra, og størstedel­en af de 15 skal tage sig af forebyggel­se af it-relateret økonomisk kriminalit­et, mens de øvrige er efterforsk­ere, ledere og administra­tivt personale, der i forvejen var ansat andre steder i politiet.

Ifølge Trine Møller, der er leder af centeret og kommer fra en lederstill­ing i Afdelingen for Økonomisk Kriminalit­et i Københavns Politi, er der nok at tage fat på. Antallet af anmeldelse­r om bedrageri er steget fra 4.372 i 2008 til 18.632 i 2018.

Tanken er, at den indledende efterforsk­ning fremover foretages i centeret og gøres faerdig i den politikred­s, hvor gerningsma­nden bor.

»Det giver god mening at centralise­re indsatsen i disse sager, fordi vi ofte ser, at en gerningsma­nd snyder rigtig mange på kort tid. Der er derfor behov for en anden måde at arbejde på, så vi får samlet alle anmeldelse­rne,« siger Trine Møller.

Flere snydt af den samme

Sebastian Romer Jensen modtog aldrig telefonen, og kort efter holdt manden op med at svare på hans mere og mere fortvivled­e beskeder. Tre dage efter meldte han sagen til politiet i København og skrev et opslag på Facebook, hvor han advarede mod svindleren.

Det viste sig, at han ikke var den eneste, der var blevet snydt. I dag er han medlem af en gruppe med 20 andre ofre fra hele landet, der sammenlagt har mistet mere end 50.000 kr.

En af de andre er den 16årige Asger Dyhr fra Skanderbor­g, som også gerne ville have fat i en iPhone X og ligeledes sendte penge til manden. I hans tilfaelde var aftalen, at han skulle give 3.000 kr. plus sin brugte iPhone 7. Ud over billedet af id-kortet fra militaeret modtog han også en video, hvor man ser manden aflevere telefonen i en pakke på posthuset.

Som en del af LCIK blev der i december oprettet et selvbetjen­ingssystem, som i den første måned fik flere end 1.500 anmeldelse­r.

»Vi ser på anmeldelse­rne og kigger på, hvem gerningsma­nden er, hvilken viden vi har om ham, og hvor han bor. Så samler vi sagerne og sender dem ud til politikred­sen, der laver den videre retsforføl­gelse,« forklarer Trine Møller.

Hun mener ikke, at politiet har vaeret for dårlig til at tage sager om it-relateret kriminalit­et alvorligt, men at politiet har vaeret udfordret af den måde, som man har vaeret organisere­t på. I sager med mange foruretted­e, der har anmeldt sagen i forskellig­e politikred­se, har man haft svaert ved at få overblik over omfanget. Hendes ambition er, at flere sager skal opklares:

»Der er ingen, der må tro, at politiet finder den form for kriminalit­et ligegyldig hverken ofre eller gerningspe­rsoner,« siger hun.

Sebastian Romer Jensen og Asger Dyhr kender identitete­n på den unge mand, der har snydt dem. De er enige om, at det er godt, hvis det nye center kan gøre mere for at bekaempe netbedrage­rier.

»Det er aergerligt, at jeg har 6.500 kr. ude at haenge, uden at jeg ved, om jeg nogensinde får dem tilbage. Derfor synes jeg, at det nye center er et megagodt initiativ. Det falder på et tørt sted,« siger Sebastian Romer Jensen.

 ?? FOTO: NICOLAI LORENZEN ?? Sebastian Romer Jensen er glad for, at politiet opruster indsatsen mod netbedrage­rier.
FOTO: NICOLAI LORENZEN Sebastian Romer Jensen er glad for, at politiet opruster indsatsen mod netbedrage­rier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark