Jyllands-Posten

Advarsel mod godsvogne til lastbiltra­ilere

Trafikstyr­elsen advarer nu imod den type godstogsvo­gn, som var involveret i dødsulykke­n på Storebaelt­sbroen.

- MICHAEL THYKIER JACOB HAISLUND LARS FROM

Trafikstyr­elsen har udsendt en advarsel mod en type af godsvogne, der kan baere lastbiltra­ilere. En sådan vogn var tilsynelad­ende involveret i dødsulykke­n på Storebaelt­sbroen den 2. januar, hvor otte mennesker mistede livet.

Advarslen følger efter en henvendels­e fra Havarikomm­issionen og gaelder for vogne af typen lommevogne eller Sdggmrs, de kan udgøre en sikkerheds­risiko, lyder det.

Havarikomm­issionen har fremlagt sin orienterin­g til Trafikstyr­elsen for JyllandsPo­sten. Heri lyder det, at »når lastbiltra­ilere laesses på godsvogne af typen lommevogn, og selv om det foregår i henhold til gaeldende regler, og vognen derfor burde vaere sikret, har undersøgel­ser indikeret, at trailerne i praksis kan risikere ikke at vaere låst eller sikret«.

Bo Haaning, souschef i Havarikomm­issionen, kan ikke sige, om den fundne risiko helt eller delvist var medvirkend­e til, at et IC4lyntog med 131 passagerer om bord tilsynelad­ende blev flaenset op af en saettevogn, som faldt af et modkørende godstog fra DB Cargo.

Ulykken minder svenske Mats Nyblom om en sag fra 2014, da han var chef i virksomhed­en Hector Rail. Her forskubbed­e en saettevogn sig på et af selskabets godstog og ramte en bropille naer Hamborg.

»Traileren var ikke gjort rigtigt fast til vognen i kongeboltb­oksen,« siger Mats Nyblom, der i dag er bestyrelse­sformand i virksomhed­en Saga Rail AB.

Episoden i Hamborg i 2014 medførte ingen personskad­e.

Bo Haaning oplyser, at Havarikomm­issionen endnu ikke har gransket ulykker i udlandet, men at det vil ske på et senere tidspunkt. Han har ikke kendskab til, at saettevogn­e på godstog tidligere har vaeret involveret i ulykker herhjemme.

Jyllands-Posten har forsøgt at få et interview hos Trafikstyr­elsen, men det har styrelsen afvist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark