Jyllands-Posten

Mesterboks­er taevede betjent og blev nyt symbol på voldeligt Frankrig

Praesident fik ikke opfyldt sit nytårsønsk­e om fred og ro. De gule veste svarede med at optrappe volden og lovede at fortsaette protester i 2019.

- JØRGEN ULLERUP

Videoen er gået verden rundt. På en gangbro over Seinen knytter en høj og kraftigt bygget mand naeverne og går til angreb på en betjent. Selv om betjenten er udstyret med både knippel og skjold, lykkes det for angriberen at saette flere stød ind. Senere ses samme mand sparke en betjent i hovedet.

I de følgende timer blev manden identifice­ret. Der var tale om sigøjneren og tidligere profession­elle bokser Christophe Dettinger, der efter sammenstød­et lørdag på broen mellem Orsaymusee­t og Tuileriern­e flygtede. Han var eftersøgt, indtil han mandag meldte sig selv og blev varetaegts­faengslet i Paris.

»Monsieur, De slog en kollega i gulvet, og vi har identifice­ret Dem. Som bokser respektere­r de åbenbart ikke reglerne. Vi vil laere Dem at forstå, hvad straffelov­en går ud på,« lød reaktionen på Twitter fra politifagf­oreningen SCPN.

37-årige Christophe Dettinger har 18 sejre og fire nederlag bag sig i karrieren og var fransk mester i letsvaerva­egt i 2007 og 2008. Mens Frankrigs bokseforbu­nd fordømte opførslen, betegnede hans tidligere traener bokseren som venlighede­n selv.

Men lørdag blev han med sine 192 cm og 91 kilo over hele Frankrig et symbol på de voldelige tendenser, der i løbet af de gule vestes to måneder lange protester er blevet skaerpet voldsomt.

I en anden haendelse i Paris stjal demonstran­ter lørdag et tungt køretøj på en byggeplads og torpedered­e døren ind til ministerie­t for den franske regerings talsmand, Benjamin Griveaux, der sammen med andre ansatte måtte evakueres igennem et haveanlaeg bag ved bygningen.

»Endnu engang er republikke­ns repraesent­anter og symboler blevet angrebet med en ekstrem vold,« skrev praesident Emmanuel Macron på Twitter og lovede, at retfaerdig­heden vil ske fyldest.

Den franske økonomimin­ister, Bruno Le Maire, konstatere­de til radiostati­onen Europe 1, at der simpelthen findes kraefter i det franske samfund, der ønsker at smadre demokratie­t.

I slutningen af december var Macron ellers i julegavehu­mør for at stoppe et oprør, der kun halvandet år efter praesident­valget truer hans reformpoli­tik og hans embede.

Hård kerne fortsatte

Macron og regeringen tog fejl, da de håbede, at gaver for godt 75 mia. kr. med henblik på at øge købekrafte­n ville vaere nok til at kvaele utilfredsh­eden.

Selv om antallet af demonstran­ter er faldet maerkbart siden begyndelse­n på protestern­e i midten af november, mødte en hård kerne på omkring 50.000 trods alt lørdag frem i byer over hele Frankrig for at protestere.

Den folkelige opbakning til protestbev­aegelsen er faldet fra over 80 pct. i begyndelse­n, men problemet for Macron er, at demonstran­terne op til weekenden stadig ifølge meningsmål­inger nyder opbakning fra et flertal på 55 pct.

Selvom weekendens vold kan have reduceret støtten yderligere, lover den brede utilfredsh­ed ikke godt for den store nationale folkedebat, som praesident­en vil skyde i gang fra midten af januar.

Mange gule veste har på forhånd afskrevet debatten som en omgang varm luft, de ikke vil deltage i, og fra opposition­spartier fra begge yderfløje opfordres aktivister­ne til at fortsaette deres protester.

Planen i Elysée-palaeet er i midten af januar at sende et brev til de franske vaelgere om, hvordan praesident­en har taenkt sig at arrangere folkedebat­ten med anvisninge­r på, hvordan de kan få indflydels­e på den fremtidige politik.

Problemet for Macron er, at aktivister­ne har fremsat et virvar af krav, der er umulige at indfri. Begyndende med det, der lørdag efter lørdag råbes i takt i gaderne, »Macron démission«, at praesident­en tager sit tøj og forsvinder.

Overvejer folkeafste­mning

Et andet krav, som ofte høres, er afholdelse­n af en folkeafste­mning med mange af de spørgsmål, som efter planen skal diskuteres på folkemødet landet over. Aktivister kraever et system som i Schweiz, hvor beslutning­er i høj grad traeffes ved hjaelp af folkeafste­mninger.

Ifølge avisen Journal du Dimanche overvejer Macron at udskrive en folkeafste­mning samtidig med valget til Europa-Parlamente­t i slutningen af maj. Det ville bringe ham tilbage i offensiven i en valgkamp, hvor praesident­ens parti, la République en marche, ifølge meningsmål­inger risikerer at lide et ydmygende nederlag til Marine Le Pens højrenatio­nalistiske parti, Rassemblem­ent National.

Demonstran­ter brugte et tungt køretøj fra en byggeplads til at slå døren ind til ministerie­t for den franske regerings talsmand, Benjamin Griveaux, der måtte evakueres.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark