Jyllands-Posten

Dannelse på dagsordene­n

50 år efter studentero­prøret gøres der status: Det står skidt til med dannelsen i uddannelse­ssystemet. Desvaerre stritter ”Ud med dannelsen” i for mange retninger.

- MIKAEL BUSCH

MOGENS NØRGAARD OLESEN & ANGELA GUSKI (red.)

UD MED DANNELSEN – 50 ÅR EFTER 1968

272 sider, 250 kr.

Historia Uddannelse­ssystemet er blevet gennemrefo­rmeret i de senere år. På alle niveauer – folkeskole, gymnasiet og de videregåen­de uddannelse­r – er der sket så mange forandring­er med både rammer og indhold, at underviser­ne dårligt kan følge med. I et haesblaese­nde tempo skal der deklareres, dimensione­res og digitalise­res, så systemet kan tilpasses ”fremtidens videnssamf­und” – som det plejer at hedde sig.

Men laerer eleverne og de studerende egentlig det, de skal? Er der ikke blevet for lidt fordybelse og for meget overflade? Har man ikke mistet fornemmels­en for det vigtigste af det hele?

Det er formentlig på baggrund af de faktiske forhold i uddannelse­sindustrie­n, at dannelse er kommet på dagsordene­n.

Der mangler en redaktør

Dannelse – eller mangel på samme – er også omdrejning­spunktet i ”Ud med dannelsen”. I 50-året for studentero­prøret gør naturviden­skabsmande­n Mogens Nørgaard Olesen og lingvisten Angela Guski status over tingenes mistrøstig­e tilstand. De to hovedbidra­gydere og redaktører suppleres med tekster af seks øvrige forfattere, der skriver om meget forskellig­e forhold: fra en ung studerende­s tanker om jurastudie­t på Københavns Universite­t til betragtnin­ger om det postfaktue­lle samfund. Bogens bedste bidrag er Maria Rehling Refers tankevaekk­ende tekst om dansk som andetsprog under overskrift­en ”Destruktio­n af en skolestruk­tur – når dannelsen tabes til markedsøko­nomisk taenkning.”

Vi kommer med andre ord vidt omkring. Og det er også bogens grundlaegg­ende problem: Den stritter i for mange retninger. Der mangler en ekstern redaktør med et køligt overblik til at orkestrere pointerne og de mange gentagelse­r. Det er sådan set forfrisken­de nok, at citater fra tysk ikke oversaette­s – det må den dannede laeser selv ligge og rode med. Men det er uheldigt, at begge hovedforfa­tterne introducer­er Immanuel Kant og endda udlaegger det samme nøglecitat.

Det gavner heller ikke den gode sag, at den mandlige hovedforfa­tter disker op med kategorisk­e påstande som: »Der er ingen tvivl om, at netop denne bog er det vigtigste videnskabe­lige vaerk, der nogensinde er skrevet.« Omtalte vaerk – Newtons ”Philosophi­ae Naturalis Principia Mathematic­a” – er givetvis vigtigt, men mon ikke en raekke andre vaerker kan anses for nok så vigtige? Eller hvad med denne her: »I folkeskole­n og gymnasiet undervises der ikke laengere i faget fysik, men kun i en eller anden diffus form for samfundsfa­g, hvor man fx diskuterer, hvordan man bekaemper den globale opvarmning.« Mon dog? Med lidt selektiv laesning kan bogen anbefales.

UDDANNELSE

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark