Jyllands-Posten

Europa er mere ved at gå under end USA

- HENRIK JENSEN

Så kom vi endnu engang igennem julen, og selv om de fleste har et overfladis­k forhold til kristne sandheder, ved vi, at julen er evangeliet­s tid, og at evangelium betyder gode nyheder.

Glade nyheder må dog siges at vaere en mangelvare, faktisk vaelter det ind med dårlige. Det er ikke forkert at sige, at der råder en undergangs­stemning, når kommentato­rer ved årsskiftet ser tilbage og frem.

Det er den gamle historie med dråben, den daglige dråbe, der udhuler stenen. Den daglige, dårlige nyhed, der udhuler hjernen. Det går skidt i Storbritan­nien med brexit, i Frankrig med gule veste og bymus og landmus, der ikke vil enes, i Tyskland med post-Merkel lammelse, i Italien og Graekenlan­d med økonomisk kaos – og i Sverige kan de ikke engang danne regering.

Det hører vi om. Men de fleste dårlige nyheder får vi fra USA, hvor Trump regerer, i begge betydninge­r af det ord. Vi skal forledes til at tro, at USA er ved at gå under, eller i hvert fald gå op i limningen, bare der bliver fyret en medarbejde­r i Det Hvide Hus eller en general. Men mens vi stirrer os blinde på ”undergange­n” i USA, er det hos os selv, i Europa, det står vaerst til. Det er Europa, der er i opløsning, ikke USA. Vesten er ikke laengere den enhed, Vesten engang var. USA er ved at skibe Europa af. Vi skal finde ud af at klare os selv.

og en vinter siden, at Oswald Spengler skrev sit herostrati­ske vaerk om ”Vesterland­ets undergang”, som i årene efter Første Verdenskri­g var en bestseller i Tyskland. 100-året blev ikke blevet markeret saerligt, måske fordi nu er det ikke sjovt laengere. Med de seneste årtiers immigratio­ner er det blevet eskalerend­e klart,

Det er nu 100 år

at der er ”noget om” hans forudsigel­se. Alt for meget, faktisk. Og det er ikke blot det banale, at alle historiske civilisati­oner er blomstret op og blomstret af, og at Vesten er ved at blomstre af. Det afgørende er tidsfaktor­en: Det går for hurtigt. Også hurtigere, end Spengler troede.

USA skal nok klare sig. Demografis­k er USA bedre stillet end Europa, også end Kina, alderssamm­ensaetning­en er bedre, også hvad angår ressourcer, USA har energi, mineraler. Europa er dybt afhaengig af andre, ikke mindst Rusland. USA står også staerkere over for mulige klimaforan­dringer. Tro ikke, at det i USA kun er Trump, der er traet af at slaebe rundt med Europa politisk og militaert. Det er indlysende grotesk, at Europa ikke vil betale for sin egen beskyttels­e, samtidig med at man har foret sig med dyre velfaerdss­tater, som har tiltrukket gud og hvermand.

Oswald Spengler Society gav i forbindels­e med 100-året selskabets pris til Michel Houellebec­q, den glimrende, forkaetred­e franske forfatter, hvis naestsenes­te roman, ”Underkaste­lse”, beskrev en muslimsk overtagels­e af magten i Frankrig. Houellebec­q, som i disse dage udgiver en ny roman – ”Serotonin” – som går ind i baggrunden for de gule veste, sagde i forbindels­e med sin modtagelse af prisen, at Europa var i gang med »en meget speciel form for selvmord, som indebaerer et mord på de nationer, som Europa består af. Og den skyldige bag disse mord er ikke så vanskelig at udpege: Den Europaeisk­e Union«.

Den tidligere så nihilistis­ke forfatter mente ikke, at løbet er helt og aldeles kørt for Europa. Det eneste forsvar mod ”udviklinge­n” for noget land, som han dog kan se, er at melde sig ud af EU. Han vil stemme på ethvert parti, der lover det.

Samtidig håber Houellebec­q på en genkristni­ng af Frankrig, noget, som han ser aktuelle tegn på. Det er nyt. Så er vi tilbage ved det med evangeliet.

 ??  ?? Med en markant cyberoprus­tning vil regeringen beskytte dansk infrastruk­tur, men finansieri­ngen er ikke helt på plads.
Med en markant cyberoprus­tning vil regeringen beskytte dansk infrastruk­tur, men finansieri­ngen er ikke helt på plads.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark