Jyllands-Posten

Hvem afløser USA i Syrien?

-

Jørgen Jelstrup oberst og ledelsesko­nsulent, Odense

Praesident Trumps overrasken­de meddelelse om, at USA traekker sine styrker på ca. 2.000 mand ud af Syrien, er blevet mødt med stor beklagelse i USA og hos USA’s vestlige allierede, der alle mener, at det er alt for tidligt, da Islamisk Stat (IS) ikke er nedkaempet, men stadig har styrker i Eufratdale­n og i flere små landsbyer på graensen til Irak. Praesident Putin støtter tilbagetra­ekningen.

Syrian Democratic Forces (SDF), der er en sammenslut­ning af kurdiske og arabiske militser, har med støtte fra disse amerikansk­e styrker og små bidrag fra andre lande vaeret den primaere årsag til, at kalifatet nu er ødelagt, og IS er fordrevet fra naesten alle områder i Syrien. Der er imidlertid fortsat omkring 30.000 IS-krigere i Syrien og Irak, hvorfor en endelig nedkaempel­se er nødvendig.

Det bliver imidlertid meget svaerere, når USA nu traekker sig ud i løbet af et par måneder i koordinati­on med Tyrkiet, der netop har foretaget et milliardin­dkøb af amerikansk­e Patriot-missiler – specielt hvis amerikansk fly- og efterretni­ngsstøtte m.m. også ophører?

Frankrig har tilkendegi­vet, at dets styrker forbliver i det nordlige Syrien, fordi IS stadig er en trussel. Tyrkiet har erklaeret sig klar til at invadere området og overtage den videre bekaempels­e af IS – og sikkert samtidig gøre op med SDF’s kurdiske del, der af Tyrkiet anses for terroriste­r i ledtog med kurdiske oprørere i Tyrkiet (PKK).

Amerikansk tilbagetra­ekning vil gavne IS, der vil kunne reorganise­re og måske genvinde tidligere kampkraft, samt Iran og Rusland, der aldrig for alvor har bekaempet IS, men nu vil få arbejdsro til at hjaelpe den syriske praesident med at nedkaempe de sidste oprørere og etablere en permanent tilstedeva­erelse i Syrien og indflydels­e i en større del af Mellemøste­n.

Endvidere vil Tyrkiet nu uhindret af USA som sin første prioritet kunne bekaempe kurderne og således sikre sin sydlige graense, men vil formentlig efterfølge­nde komme i konflikt med syriske styrker, der jo skal generobre alt syrisk territoriu­m.

Endelig vil ønsket om mere selvstaend­ighed for kurderne, der har vaeret en afgørende motivation for deres helt afgørende kampindsat­s mod IS, blive saerdeles vanskeligt at opfylde. Kurdiske myndighede­r har derfor allerede følere ude i Europa, herunder Frankrig, om en øget indsats i området bl.a. for at beskytte dem mod Tyrkiet m.fl.

På grund af de mange beklagelse­r over den amerikansk­e tilbagetra­ekning er det overrasken­de, at ingen af de mange lande i den internatio­nale koalition mod IS har tilbudt at bidrage til en afløsning af USA i området som fortsat støtte til SDF’s kamp mod IS. Enten som en koalition af villige nationer og/eller i en Nato-ledet indsats, da man jo synes enige om, at kampen mod IS ikke er slut.

Vi må ikke håbe, at vi igen kommer i en situation, hvor Europa på grund af militaer svaghed/manglende vilje nok en gang blot ser til, mens nu kurderne nedkaempes, der genereres flere flygtninge, og IS genvinder kampkrafte­n i Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark