Jyllands-Posten

Goodiebags som udenrigspo­litik

Danmark har givet teknologi udenrigspo­litisk prioritet gennem etablering af verdens første diplomatis­ke techreprae­sentation. Opgaven er at skaffe viden fra de globale, teknologis­ke epicentre samt styrke relationer­ne til en stadig mere indflydels­esrig tech

- CASPER KLYNGE

Det tog ni måneder at få mødet i stand med en af de globale techvirkso­mheder i Silicon Valley. Svaerere end at få møder på ministerni­veau i de fleste lande. Så vi var velforbere­dte og havde en lang liste af sager med på vegne af danske myndighede­r.

Det handlede bl.a. om misbrug af platforme til deling af ekstremist­isk materiale, politimynd­igheders adgang til efterforsk­ningsdata, laek af personlige data og påvirkning af kommende valg. Masser at tage fat på. Da mødet kom i gang med en af topchefern­e, gik der dog kun 18 minutter, før det var slut. Min samtalepar­tner rejste sig og meddelte, at han havde en anden aftale.

Let’s stay in touch, var svaret på spørgsmåle­t om, hvordan vi så kom i mål med de resterende 80 pct. af den aftalte dagsorden. Det var svaert at skjule irritation­en, og jeg var i rask tempo på vej ud af mødelokale­t, da jeg blev kaldt tilbage:

»Inden du går, er der noget, jeg gerne vil give dig.«

Og så overrakte han – til vores forbløffel­se – en goodiebag med en T-shirt og en kasket med virksomhed­ens logo på. God tur hjem.

Velkommen til konturerne af den nye verdensord­en. Det er 16 måneder siden, at regeringen løftede teknologi op til en udenrigspo­litisk prioritet gennem etablering­en af verdens første diplomatis­ke techreprae­sentation.

Med base i Silicon Valley, København og Beijing er opgaven bl.a. at hjemhente viden fra de globale, teknologis­ke epicentre samt styrke relationer­ne til en stadig mere indflydels­esrig techindust­ri.

Konkret ved at forsvare danske interesser og føre en dialog på vegne af myndighede­r. Direkte med tech-giganterne­s egne hovedkonto­rer, hvor beslutning­erne tages. Man skal ikke bruge mange dage i Silicon Valley, Seoul eller Shenzhen, før det står lysende klart, at den naeste generation af teknologi rummer et enormt positivt potentiale.

Men man fyldes ikke udelukkend­e af optimisme, når man har sin daglige gang blandt softwarein­geniører og venturekap­italister. Set gennem et prisme af teknologi vil de udenrigspo­litiske udfordring­er de naeste år isaer relatere sig til, hvordan vi håndterer tre risici: På den korte bane er den dramatiske stigning i antallet af cyberangre­b dybt bekymrende. NotPetya og WannaCry-angrebene i 2017 illustrere­de den kolossale trussel, som statslige og ikkestatsl­ige aktører udgør i kraft af det globalt forbundne internet.

Maersk blev hårdt ramt. Men ingen menneskeli­v gik tabt. Det er imidlertid åbenlyst, at cyberangre­b kan bringe liv i fare og få dramatiske politiske og samfundsøk­onomiske konsekvens­er. I FE’s nye risikovurd­ering fremhaeves Rusland, Kina, Nordkorea og Iran som saerligt aktive på cyberområd­et.

Svaret er den styrkelse af vores modstandsk­raft, som forsvarsfo­rliget og Danmarks nye cyber- og informatio­nssikkerhe­dsstrategi har igangsat. Men svaret er også øget samarbejde med ligesinded­e lande – og de store teknologiv­irksomhede­r – for at stadfaeste, at internatio­nal lov også gaelder i cyberspace, og at destruktiv adfaerd bør have maerkbare konsekvens­er.

På den mellemlang­e bane er der brug for, at ledelserne i tech-virksomhed­erne rammer Ctrl-Alt-Del og begynder at tage et langt større samfundsan­svar, end vi har set de seneste år. Man skal ikke skaere alle over en kam. Der er virksomhed­er, som har budt dialogen velkommen.

Men vi må og skal forvente, at vores demokratis­ke vaerdier og personlige rettighede­r bliver kildekoden til fremtidens teknologi.

Det går ikke, at virksomhed­erne i en iver efter større afkast giver afkald på det vaerdigrun­dlag, de selv er et produkt af.

Laek af personlige data (over en halv milliard er blevet ramt i fem skandaler de seneste 10 måneder), deling af misinforma­tion og påvirkning af valg undergrave­r institutio­ner og indbyrdes tillid. Pointen er, at virksomhed­erne i stigende grad må vaelge side. Vejen frem er et langt taettere partnerska­b mellem myndighede­r og virksomhed­er. Men det kraever to at danse tango. På den lange bane handler det om magtforsky­dningen fra vest mod øst, som teknologie­n er en katalysato­r for.

Her står Kina naturligvi­s centralt. At Beijing har det lange lys på med en strategisk tilgang til teknologio­mrådet både indadtil og udadtil, er haevet over enhver tvivl.

Det er svaert ikke at blive fascineret. Men den følelse bør suppleres med reservatio­ner. For teknologia­pplikation­en sker med begraenset blik for rettighede­r og retsprinci­pper. Og én teknologi kommer til at få større betydning end alle andre: kunstig intelligen­s. I 2017 gik 48 pct. af verdens samlede investerin­ger i kunstig intelligen­s til Kina. 38 pct. til USA og de resterende 14 pct. til resten af verden, herunder Europa.

Med naesten ubegraense­t adgang til den kunstige intelligen­s’ raketbraen­dstof, data, giver det Kina en global konkurrenc­efordel, der bør give anledning til eftertaenk­somhed. Problemet er, at den kinesiske teknologim­odels kontroldim­ension formentlig appellerer til andre regimer.

Der er med andre ord store ting på spil drevet af teknologi på steroider. På kort formel bliver spørgsmåle­t, hvorvidt teknologie­n primaert bliver middel til oplysning og frihed eller til kontrol og et opgør med en retsbasere­t verdensord­en. I den vaerdikamp får Europa en vigtig rolle.

Men vi kan ikke gøre det alene. Uanset uenigheder mellem Europa og USA, skal vi hverken i den offentlige eller private sektor glemme vigtighede­n af det transatlan­tiske forhold. Det bliver et vaesentlig bolvaerk mod de totalitaer­e tendenser, som den digitale tidsalder også bringer med sig.

Tilbage i tech-hovedkvart­eret sagde vi i øvrigt paent nej tak til goodiebagg­en. Det stod dog klart, at vi måtte opruste for at kunne håndtere den ikke altid nemme dialog.

»Hvis du vil have fred, så forbered dig på krig,« sagde den romerske militaerhi­storiker Flavius Vegetius Renatus. Så fra nu af er vi altid “bevaebnet” med danske kasketter og T-shirts, når vi møder techindust­rien. Goodiebags er blevet en del af den danske udenrigspo­litiske vaerktøjsk­asse. Eller sagt uden glimt i øjet: En konstrukti­v, men også kritisk dialog med techvirkso­mhederne har aldrig vaeret vigtigere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark