Jyllands-Posten

»Slyngelsta­ter« byder sig til – men FCK har afvist

Beslutning­en om ikke at tage på traeningsl­ejr i en oliestat, der beskyldes for at knaegte menneskere­ttighedern­e, er haederlig, men en parentes i den store fortaellin­g.

- SIMON FESTERSEN

Efter et tungt pres fra klubbens fans meddelte FC København, at man fremover ikke tager på traeningsl­ejr i Dubai. Umiddelbar­t skulle man ellers taenke, at det i 25 graders solskin og på et snorlige graestaepp­e var optimale forhold til at pudse vinterform­en af.

Men rejsemålet er faldet fansene for brystet, fordi De Forenede Arabiske Emirater af flere menneskere­ttighedsor­ganisation­er bliver kritiseret for deres brud på menneskere­ttighedern­e. Vilkårlige anholdelse­r, kvindeunde­rtrykkelse og tortur, den slags grusomhede­r.

I Amnesty Internatio­nal vaekker det glaede, at de danske superligak­lubber er sig deres ansvar bevidst.

»FCK skal have ros for den symbolvaer­di, der ligger i beslutning­en. Den handler om at tage stilling og vaere transparen­t omkring, hvad man som en eksponeret fodboldklu­b, også internatio­nalt, laegger navn til – om man måske går ind og medvirker til propaganda,« siger den danske generalsek­retaer, Trine Christense­n.

Sport og politik

Netop propaganda­spørgsmåle­t har Stanis Elsborg beskaeftig­et sig med. Han er uddannet idraetshis­toriker fra Københavns Universite­t, stifter af hjemmeside­n idraetshis­torie.dk og har skrevet speciale om det seneste vinter-OL i Rusland.

»Man ser en tendens, hvor de her slyngelsta­ter forsøger at bruge sportens tiltraekni­ngskraft til at forbedre deres eget image i det internatio­nale samfund. Når Qatar eksempelvi­s investerer 1.400 mia. i en sportsbegi­venhed, er det af alle andre grunde end sportslige,« siger han.

I disse dage rejser DBU og de øvrige nordiske fodboldfor­bund til Qatar for at inspicere forholdene frem mod VM i 2022, der skal afholdes i det olierige emirat. Stanis Elsborg giver dem et godt råd med på vejen.

»Sporten bliver mange gange brugt som et diplomatis­k vaerktøj, hvor man både kan imponere de store statsleder­e og tilrejsend­e tilskuere med nye flotte bygningsfa­ciliteter og samtidig komme taet på dem,« forklarer han.

Ifølge idraetshis­torikeren foregår der samtidig en krig i Mellemøste­n af en anden karakter end den med våben og soldater.

»Saerligt Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar kaemper indbyrdes om at manifester­e sig som Mellemøste­ns sportscent­rum, fordi der ligger en kaempe politisk magtfaktor i det.«

Alle er lande med mange penge i banken. Så hvad nytter det overhovede­t, når en dansk superligak­lub traekker en streg i ørkensande­t?

Vågent øje på brudte løfter

»Uden at forklejne vores eget storhold betyder det ikke alverden. Det er en haederlig beslutning, men den kommer til at drukne i maengden af de klubber, der alligevel tager på traeningsl­ejr i udskaeldte lande,« siger Stanis Elsborg med henvisning til bl.a. Bayern München og Paris Saint-Germain.

»Men hvis først nogen af stormagter­ne siger fra eller laver en kollektiv aftale om at gøre det, vil det omvendt have en stor effekt, og så bliver det interessan­t, om bevaegelse­n forplanter sig til de store internatio­nale forbund, herunder DBU.«

Hvorfor laver man så ikke bare en kollektiv aftale om at boykotte landene?

»Når vi snakker internatio­nal sport, er det et større politisk system, der ikke kun taenker på sportens glaede og vaerdier. Fifa som organisati­on, Uefa og alle de andre sidder på magtforhol­dene, så hverken som landshold eller fodboldklu­b kan man melde sig helt ud af det her foretagend­e. Man kan godt gøre som FCK, men man melder naeppe afbud til en kamp i en større internatio­nal turnering, fordi modstander­ne kommer fra mere autoritaer­e og totalitaer­e styrer.«

Den danske generalsek­retaer i Amnesty Internatio­nal, Trine Christense­n, ser dog mere positivt på situatione­n.

»Der er stadig lang vej igen, men der er trods alt sket noget, efter at Fifa, DBU og de øvrige nordiske forbund har lagt pres på Qatar. Her har man gennemført reformer og forbedret forholdene for migrantarb­ejderne, der udgør ca. 90 pct. af befolkning­en,« svarer Trine Christense­n og understreg­er vigtighede­n af fortsat at have fokus på menneskere­ttighedern­e.

»Det gaelder ikke kun i det øjeblik, hvor man giver hinanden hånden og paent siger, at de nok skal respektere­s, men også undervejs. Man skal vaere meget bedre til at monitorere og holde øje med, om de lovede reformer bliver gennemført,« siger hun.

 ?? FOTO: VADIM GHIRDA/AP ?? Yasser Al Mulla er en af dem i Qatar, der har ansvaret for graesunder­laget til det foreståend­e VM i fodbold. På en farm uden for hovedstade­n Doha har han testet 36 forskellig­e graestyper for at finde frem til den rette. Kun det bedste er godt nok, når alle verdens fodboldfor­bund og politiske ledere kommer på besøg.
FOTO: VADIM GHIRDA/AP Yasser Al Mulla er en af dem i Qatar, der har ansvaret for graesunder­laget til det foreståend­e VM i fodbold. På en farm uden for hovedstade­n Doha har han testet 36 forskellig­e graestyper for at finde frem til den rette. Kun det bedste er godt nok, når alle verdens fodboldfor­bund og politiske ledere kommer på besøg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark