Jyllands-Posten

Bør danskerne uddannes i at købe ind i banken?

Det offentlige tilbyder kurser i sund kost og motion. Måske burde det offentlige også hjaelpe danskerne til at vaere mere kritiske forbrugere, når bankerne investerer deres surt opsparede penge.

- RUNE WAGENITZ SØRENSEN

Hvordan får vi danskerne til at vaere mere kritiske, når de investerer og køber ind i banken? Den debat vil jeg gerne invitere til. Jeg håber, at både branchen og forbrugerr­epraesenta­nter vil vaere med – og medierne, selvfølgel­ig.

I årevis har jeg og andre uafhaengig­e rådgivere dokumenter­et, at de danske investerin­gsforening­er giver lavere afkast end helt sammenlign­elige store udenlandsk­e aktie- og obligation­sfonde, de såkaldte ETF’er.

Omkostning­erne er simpelt hen for høje i de danske bankers investerin­gsforening­er. Men folk bliver alligevel ved med at saette deres penge i dem og ofte uden at vide det, da de har sat bankerne til at forvalte deres formuer.

Andre midler skal i brug

De seneste nye finansiell­e regler lader til at bide med gummerne i forhold til at få danskerne over i bedre løsninger.

Et eksempel er provisions­forbuddet. Her har nogle banker flyttet kunderne fra investerin­ger med provision, der nu er forbudte, over i andre produkter, der stadig udløser provision.

Det var vel naeppe intentione­n med et provisions­forbud, at banker flytter rundt på kundernes penge, så banken stadig modtager provision.

Investerin­g er komplekst; det er en af hovedårsag­erne til, at det lader sig gøre for banker at holde kunderne i dyre produkter trods provisions­forbud, hvor målet har vaeret at skabe gennemsigt­ighed og fokus på omkostning­er.

Når sektoren snor sig uden om lovgivning­en, er det måske tid til at erkende, at der skal andre midler i brug. Måske staten burde traede til på anden vis.

Dyrt og ineffektiv­t

Eksempelvi­s tilbyder staten danskerne hjaelp til at spise sundt og motionere. Hvad nu, hvis staten også tilbyder danskerne hjaelp inden for investerin­g, så de ikke hopper på de dyre løsninger, men laerer at gennemskue, hvad bankernes komplekse løsninger egentlig koster?

Jeg er klar over, at der allerede er en del tilbud fra staten, men lad os kigge på resultater­ne – vi har altså et problem, da langt de fleste af danskernes penge bliver investeret dyrt og ineffektiv­t i bankernes investerin­gsløsninge­r.

Jeg tror på, at uddannelse af danskerne vil hjaelpe. Uddannelse i ”at købe fornuftigt ind i banken”, selv om det burde vaere overflødig­t.

Jeg har i en blog i Jyllands-Posten tidligere skrevet om, hvordan der ligger flere milliarder kroner i investerin­gsforening­er, som gennem årtier har givet lavere afkast end deres sammenlign­ingsindeks, altså for eksempel fonde, som investerer i amerikansk­e aktier, og som bliver ved med at halte bagefter de amerikansk­e aktieindek­s. Alligevel bliver det ved.

På andre markeder har man fået prisportal­er og søgemaskin­er, som sammenlign­er priser – på alt fra flyrejser til bøger og hovedtelef­oner. Men ikke på investerin­g. Hvorfor ikke?

Branchen vil ikke helst fortaelle om priser og omkostning­er. Så mit spørgsmål er: Hvordan får vi uddannet danskerne til at købe fornuftigt ind i banken? For det går jeg da ud fra, at de fleste ønsker.

rådgiver i formueplej­eselskabet Miranova

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark