Jyllands-Posten

Største tørketab for dansk landbrug i 100 år

Den kvaelende hede i sommeren 2018 fik kornet på de danske marker til at gispe efter vand. En stor del af afgrøderne overlevede ikke. Høsten blev 2,2 mio. tons mindre end normalt.

- LARS ATTRUP

2018-høsten blev den vaerste i 100 år for de danske landmaend.

Danmarks Statistik har nu opgjort kornhøsten til 7,2 mio. tons, hvilket er 2,2 mio. tons mindre end det gennemsnit­lige høstudbytt­e de foregående 10 år.

2018-høsten har dermed vaeret 23 pct. mindre end en normalhøst, og dette tilbagesla­g er det største, der har ramt landbruget i mindst 100 år.

Danmarks Statistik har data for høstudbytt­et tilbage til 1920. Det fremgår heraf, at selv katastrofe­høsten i tørkeåret 1992 ”kun” var 15,6 pct. mindre end gennemsnit­sudbyttet de foregående 10 år.

I krigsåret 1941 var høsten 21,7 pct. mindre end gennemsnit­sudbyttet det foregående årti.

Katastrofe­ns optakt

Set over de seneste 100 år er kornhøsten løbende blevet større, hvilket blandt andet skyldes, at landmaende­ne er begyndt at bruge kunstgødni­ng og har fået adgang til bedre kornsorter.

Når man skal vurdere konsekvens­erne af tørken i 2018 er det derfor mest retvisende at sammenlign­e med det gennemsnit­lige høstudbytt­e det foregående årti.

Den elendige 2018-høst skyldes dog ikke kun tørken. Optakten til katastrofe­n udspillede sig allerede i efteråret 2017, da regnen silede ned i en grad, der gjorde det umuligt for landmaende­ne at tilså markerne med vinterhved­e.

I stedet måtte landmaende­ne vente til foråret, hvor markerne blev tilsået med vårsaed, som giver markant lavere udbytter. Tilmed er vårkorn langt mere sårbart og får hurtigere skader under en tørke.

Konsekvens­erne af sommerens tørke blev altså forstaerke­t af, at vejret havde tvunget landmaende­ne til at vaelge flere vårafgrøde­r.

Katastrofe­høsten har samlet set kostet danske landmaend tab på over 6 mia. kr.

Den dårlige høst betyder, at mange svineprodu­center den kommende tid løber tør for foderkorn og bliver afhaengig af nye lån fra banken for at kunne undgå en konkurs.

 ?? Foto: Jens Dresling ?? Sommerens tørke reducerede den danske kornhøst med 2,2 mio. tons. Høsten blev dermed 23 pct. mindre end normalt.
Foto: Jens Dresling Sommerens tørke reducerede den danske kornhøst med 2,2 mio. tons. Høsten blev dermed 23 pct. mindre end normalt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark