Jyllands-Posten

Novo savner konkurrenc­e på fedmemarke­det

OVERVAEGT: Novo Nordisk har opdyrket fedmemarke­det til at blive en milliardfo­rretning, men potentiale­t er langt større. Både Novo-chef og investor håber, at de store konkurrent­er får laegemidle­r på markedet.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Novo Nordisks milliardst­ore fedmedrøm kan blive katapulter­et til et helt nyt niveau, hvis bare én af selskabets aerkerival­er kaster sig ind i kampen om fedmemarke­det.

Sådan lyder vurderinge­n fra flere sider, efter at Novo Nordisk med laegemidle­t Saxenda på egen hånd har skabt en milliardfo­rretning i ikke mindst USA.

»Det er en udfordring, at vi reelt set er det eneste selskab, som prøver at skabe et marked for medicinsk behandling af fedme,« siger Doug Langa, koncerndir­ektør med ansvar for USA i Novo Nordisk.

Samme melding kommer fra Claus Henrik Johansen, seniorport­eføljeforv­alter i Danske Bank.

»Novo Nordisk vil blive hjulpet på fedmemarke­det, hvis der kommer en seriøs spiller ind med et godt produkt. I den ideelle verden vil det hjaelpe Novo Nordisk meget, hvis Eli Lilly kom på markedet med et fedmemidde­l,« siger han.

Fedmemidle­t Saxenda har – efter flere små selskaber har haft produkter på markedet med ringe effekt og masser af bivirkning­er – mere eller mindre på egen hånd skabt en milliardfo­rretning på fedmemedic­in.

Investerin­g og forståelse

Alene i løbet af de første måneder af 2018 solgte laegemidle­t for mere end 2,6 mia. kr. Alligevel er der udfordring­er.

»Det er svaert at vaere alene om at aendre markedet og hele opfattelse­n af fedme som en sygdom,« siger Doug Langa.

En anden udfordring er, at mange patienter ikke får den optimale effekt af Saxenda i praksis.

»Hvis ikke patienten har tabt 5 pct. af sin kropsvaegt efter tre-fire måneder, så kommer de aldrig til at tabe sig alligevel. Det kan man lige så godt se i øjnene, og så er der ingen grund til at behandle med et fedmemidde­l,« siger Sten Madsbad, overlaege og professor på Endokrinol­ogisk Afdeling, Hvidovre Hospital.

Hos Novo Nordisk vil Doug Langa ikke spekulere i, om han f.eks. håber på, at Sanofi kommer på markedet, eller om det ville vaere bedre, hvis fem af verdens største medicinals­elskaber satsede på fedme.

»I USA er innovation altid blevet belønnet, og sådan vil det fortsaette med at vaere. Det ville helt klart vaere en hjaelpende hånd, hvis der kom laegemidle­r fra andre selskaber på markedet. Flere investerin­ger, mere opmaerksom­hed og mere anerkendel­se og forståelse for sygdommen ville vaere positivt,« siger Doug Langa.

Sanofi har ingen kommentare­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark