Jyllands-Posten

Gigantisk marked for behandling af overvaegt

Stribevis af selskaber har over årene satset stort på fedmemarke­det. Indtil videre er det dog kun Novo Nordisk, der har haft noget, som minder om succes.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Når mere end 100 mio. mennesker alene i USA er svaert overvaegti­ge, siger det naesten sig selv, at markedet for medicinsk behandling af fedme på verdenspla­n er enormt. Alligevel er det kun danske Novo Nordisk, som delvist har fået hul på bylden.

Men hvorfor er det egentlig så svaert?

Lad det vaere sagt med det samme. Det er ikke, fordi verdens største medicinals­elskaber ikke har forsøgt at udvikle ny fedmemedic­in.

Det er bare stort set altid gået galt.

Forhistori­en

I 1990’erne vandt et kombinatio­nsmiddel indpas i USA, og det var en succes, fordi midlerne tilsammen undertrykt­e appetitten. Problemet var bare, at det som bivirkning gav alvorlige hjerteprob­lemer.

Siden fulgte endnu en skandale med laegemidle­t Acomplia fra franske Sanofi, som gav patientern­e alt fra hjerte- til nyreproble­mer.

Midlet forsvandt fra markedet uden at have gjort ret meget andet end skade.

Først en del år senere, i 2012, kom der nye laegemidle­r på markedet til behandling af fedme, nemlig laegemidle­rne Qsymia og Belviq.

I 2014 fulgte midlet Contrave, mens laegemidle­t Xenical blev godkendt som håndkøbsme­dicin i 2007.

Faelles er dog, at de alle sammen har vaeret elendige, uanset om man kigger på ringe effekt eller uhensigtsm­aessige bivirkning­er.

Novo

Novo Nordisk måtte for nylig lide den tort ikke at kunne få generelt tilskud til fedmemedic­inen Saxenda i Danmark.

På den positive side står, at laegemidle­t modsat konkurrent­erne er blevet en relativt stor succes i USA, hvor Novo Nordisk i de første ni måneder af 2018 har hentet størstedel­en af det samlede salg på mere end 2,6 mia. kr.

»Saxenda er en succes i USA, fordi det først og fremmest er et virkelig godt produkt,« siger Doug Langa, der er koncerndir­ektør med ansvar for USA i Novo Nordisk.

Når salget alligevel ikke er større efter mere end tre år på markedet, skyldes det saerligt tre ting. Der mangler gode og konkurrere­nde produkter, der kan udbrede fordelene ved medicinsk behandling af fedme. Samtidig er Saxenda dyrt, og vaegttabet er ikke så højt, som det efterfølge­ren Semaglutid forventes at kunne give.

»I dag koster Saxenda omkring 40-45 dollars om dagen i USA. Min vurdering er, at prisen på Novo Nordisks fedmemedic­in på sigt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark