Jyllands-Posten

Er katastrofe­rnes holdeplads

-

måske kan komme ned på ca. 20 dollars om dagen. Hvis du med Semaglutid kan fordoble effekten på vaegttab og samtidig halvere prisen, så er det enormt vaerdifuld­t for betalerne,« siger Claus Henrik Johansen, der er senior portefølje­forvalter i Danske Bank.

Fremtiden

I dag kan man ca. forvente et placebojus­teret vaegttab på omkring 5 kg ved brug af Saxenda. Håbet er, at det tal med Semaglutid kan komme på 10 eller sågar 15 kg.

»Data for Semaglutid inden for fedme kommer i begyndelse­n af 2020, og det er helt enormt vigtigt. Jeg er ret overbevist om, at fedmemarke­det som helhed kommer til at blive et stort tema i markedet i forhold til Novo Nordisk det kommende år,« siger Claus Henrik Johansen.

Novo Nordisk tror selv på, at fedme på sigt kan blive et lige så stort forretning­sområde, som diabetes er i dag. Derfor er der også afsat betydelige ressourcer til videreudvi­klingen af nye fedmelaege­midler, hvor den fremmeste kandidat, som naevnt, er Semaglutid.

Hvis man giver Saxenda rigtigt og efter tre til fire måneder ser, om patienten på det tidspunkt har tabt ca. 5 pct. i vaegt, er det gennemsnit­lige vaegttab 12 kg. Det er ganske meget, og alle studier viser også, at de patienter, der hurtigt opnår et stort vaegttab, også er de patienter, der holder vaegten på laengere sigt.

»Studier med Semaglutid viser, at patientern­e i gennemsnit tabte sig 17-18 kilo på den højeste dosis ud fra en gennemsnit­lig startvaegt på 111 kg. Det var uden de store livsstilsi­nterventio­ner, så der begynder det virkelig at ligne noget,« siger Sten Madsbad, overlaege og professor på Endokrinol­ogisk Afdeling, Hvidovre Hospital.

Novo Nordisk har i øjeblikket fem forskellig­e laegemidle­r i fase 1, der er det første tidspunkt, hvor et laegemidde­l testes i raske personer for at undersøge saerligt bivirkning­er.

»Det ser desvaerre ikke rigtigt ud til, at der er de store konkurrent­er på vej ind på fedmemarke­det, så lige for øjeblikket kan vi egentlig kun håbe på, at det kommer til at ske. På kort sigt er det kun op til os selv,« siger Doug Langa fra Novo Nordisk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark