Jyllands-Posten

Jyske Bank lader kunderne afgøre dankortets fremtid

KORTBETALI­NG: Som den første bank traekker Jyske Bank stikket til det populaere Visa-/dankort. Både butikker og forbrugere frygter, at det er begyndelse­n til et farvel til dankortet.

- MICHAEL STENVEI

Jyske Bank vender Danmarks mest udbredte betalingsk­ort ryggen. Fremover er det slut med Visa-/dankort i storbanken. I takt med at kundernes Visa-/dankort udløber, vil de modtage to nye kort.

»I stedet får folk – til samme pris – et rent dankort og et rent Visakort,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, der har hovedkvart­er i Silkeborg og huser ca. 10 pct. af alle landets bankkunder.

Han forklarer skridtet med, at man ønsker at puste til konkurrenc­en på kortmarked­et. Forbrugerr­ådet Taenk kalder derimod Jyske Banks beslutning et maskeret angreb på dankortet.

»Det svarer til at sige, at vi ikke støtter dankortet laengere. Der er jo ikke mange, der vil vaere interesser­et i et dankort, som alene kan bruges i Danmark,« siger seniorøkon­om Troels Holmberg.

I Dansk Detail frygter adm. direktør Jens Birkeholm, at Jyske Bank-løsningen vil brede sig og på laengere sigt betyde et farvel til dankortet, i takt med at betalinger­ne flyttes over på Visa og Mastercard.

En prøveballo­n

Jyske Bank-ledelsen afviser, at man forsøger at traekke taeppet vaek under dankortet. Bolden spilles bare over på forbrugern­es banehalvde­l, lyder meldingen.

»I samme øjeblik kunderne viser, at de ikke har behov for dankortet, har vi ikke kortet mere. Men det samme gaelder for Mastercard og Visa. Men vi afvikler ikke dankortet. Det er kunderne, der afvikler dankortet, hvis det sker,« siger Anders Dam.

Dansk Erhverv ser meldingen fra Jyske Bank som en prøveballo­n for hele banksektor­en.

»Forhåbentl­ig breder løsningen sig ikke til andre banker. Men vi frygter, at det vil ske, og at Jyske Banks ageren reelt er udtryk for en overordnet strategi for bankerne,« siger Henrik Hyltoft, markedsdir­ektør i Dansk Erhverv.

Det afviser Finans Danmark.

»Vi ser et betalingsm­arked, hvor der sker rigtig mange ting for øjeblikket. I sidste ende er det jo de enkelte banker, der afgør, hvilke produkter de har på hylderne. Det kan Finans Danmark ikke diktere,« siger Michael Busk-Jepsen, digitalise­ringsdirek­tør i bankernes interesseo­rganisatio­n.

Den nuvaerende dankortaft­ale udløber med udgangen af 2019.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark