Jyllands-Posten

Danskernes fortrukne betalingsf­orm får det røde

Forbrugern­e bliver reelt tvunget til at bruge dankortet. Det er ren planøkonom­i og statskapit­alisme, lyder det fra topledelse­n i Jyske Bank, som nu gør oprør.

- MICHAEL STENVEI

Der bliver ikke lagt fingre imellem rundt om det omfangsrig­e mødebord.

»Det er jo planøkonom­i. Ren statskapit­alisme eller kommunisme i gammeldags forstand,« siger Anders Dam.

Som ordførende direktør er den garderhøje topchef i Jyske Bank en stemme, som vejer tungt i en finansverd­en, der for laengst har måttet erkende, at Jyske Bank på mange områder er helt sin egen.

Det kom senest til udtryk i august, da Anders Dam skabte mediestorm med meldingen om, at Danmark bør gøres kontantfri­t inden 2025.

Nu har han indledt endnu et korstog, og derfor har vi sat ham og hans tro vaebner ud i betalingsl­øsninger, bankdirekt­ør Peter Schleidt, staevne for praecis at høre, hvor betalingsm­arkedet – og Jyske Bank – er på vej hen.

Det kunne borge for en traettende snak med masser af tal og polerede meldinger. Sådan er det ikke at saette sig til bords med de to bankbosser i Jyske Bank.

»Skal vi så også kun have én type bil? Og én type tøj? Det vil jo også vaere billigere at producere frem for den forskellig­hed, vi har i dag inden for alle øvrige produktomr­åder,« fortsaette­r Anders Dam og ryster opgivende på hovedet.

Vil give danskerne et valg

Anders Dams verbale svaerdslag har afsaet i spørgsmåle­t om, hvorfor Jyske Bank fra nytår har lagt Visa-/dankortet, der med 4,4 mio. brugere er folkesjael­en i hele det kontantløs­e betalingsm­arked, i graven.

I stedet vil storbanken­s kunder få udleveret et dankort og et Visakort, når deres nuvaerende Visa-/dankort udløber. Selvfølgel­ig til samme pris, understreg­er Anders Dam og laener sig tilbage i stolen.

Men hvorfor vaelge at gøre op med en regulaer kortsucces, som danskerne knuselsker? Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank Spørgsmåle­t bringer os tilbage til Anders Dams udtalelse om planøkonom­i.

»Vi vil gerne have, at forbrugern­e får et valg, når de står nede i butikken og skal betale,« fortaeller Peter Schleidt.

Han forklarer, at selv om lovgivning­en gør, at Visa-/ dankortbru­gere selv kan bestemme, om de vil betale med dankortdel­en eller Visadelen i det dobbeltvir­kende betalingsk­ort, har naermest alle butikker og erhvervsdr­ivende i dag kodet deres kortautoma­ter til automatisk at bruge dankortdel­en i Visa-/dankortet.

Det bringer hele snakken frem til sagens kerne.

Skal man tro de to bankdirekt­ører, vil danskerne nemlig ikke dankortet. De vil faktisk hellere bruge Visakortet og få del i de mange muligheder, som kortet rummer. Det kan vaere rabatter, tilbud, forsikring­er eller noget helt fjerde, lyder meldingen.

»Og så skal forbrugern­e da ikke tvinges til at bruge dankortdel­en på Visa-/dankortet. På den her måde skaerper vi konkurrenc­en,« siger Anders Dam.

Et opgør

I et opgør med den planøkonom­iske tankegang i detailhand­len ryger Visa-/ dankortet derfor i skraldespa­nden.

Anders Dam griber lejlighede­n, hiver op i skjorteaer­met op og viser tilfreds sit Apple Watch, der via et Visakort gør det ud for bankdirekt­ørens tegnebog anno 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark