Jyllands-Posten

Skattefri overdragel­se til erhvervsdr­ivende fonde

En ny politisk aftale vil gøre det muligt at overdrage selskaber til erhvervsdr­ivende fonde uden beskatning. Skattefrih­eden vil dog ikke gaelde for ejendomsse­lskaber.

-

Regeringen har indgået aftale med Socialdemo­kratiet og Radikale Venstre om at forbedre muligheder­ne for overdragel­se af selskaber til erhvervsdr­ivende fonde. Når aftalen bliver implemente­ret i lovgivning­en vil det blive muligt for ejeren af et selskab at overdrage kapitaland­elene i selskabet til en erhvervsdr­ivende fond uden beskatning.

Det er også i dag muligt at overdrage et selskab til en erhvervsdr­ivende fond. Skattemaes­sigt medfører det imidlertid, at selskabets ejer anses for at have afstået aktierne til markedsvae­rdien og bliver beskattet af en avance på aktierne. Overtager fonden aktier i et selskab ved arv eller gave, kan der også blive udløst boafgift eller beskatning af fonden.

Hvis ejeren i stedet overdrager aktier til familiemed­lemmer eller naere medarbejde­re, kan overdragel­sen efter omstaendig­hederne ske med skattemaes­sig succession. På den måde udskydes beskatning­en af fortjenest­en indtil et senere salg. Samtidig er afgiften ved arv og gave til naere familiemed­lemmer vaesentlig­t reduceret.

Skatteregl­erne kan derfor stille sig i vejen for at overdrage et selskab til en fond, selv om et fondseje kan vaere med til at sikre et stabilt og langsigtet ejerskab til selskabets virksomhed.

Ny beskatning­smodel på vej

Det nye politiske tiltag vil rette op på dette ved at gøre det muligt at overdrage aktier mv. til erhvervsdr­ivende fonde uden beskatning af stifteren (overdrager­en) og uden betaling af afgift.

I forbindels­e med overdragel­sen skal der i stedet opgøres en udskudt skat baseret på stifterens avance på overdragel­sestidspun­ktet og den skattesats, der gaelder for fonden (pt. 22 pct.). Denne udskudte skatteforp­ligtelse, kaldet en »stifterska­t«, skal herefter forrentes og afdrages af fonden ved fondens eventuelle afståelse af aktier i det overdragne selskab og/eller ved fondens modtagelse af udbytte på de overdragne aktier. Stifterska­tten kan dog reduceres ved for eksempel fradragsbe­rettigede almennytti­ge eller almenvelgø­rende uddelinger.

Det vil vaere en betingelse, at fonden er en erhvervsdr­ivende fond, som har til formål at eje og drive selskabets virksomhed. Fonden kan også have almennytti­ge eller almenvelgø­rende formål, men må ikke tilgodese stifteren eller dennes familiemed­lemmer.

Fonden skal desuden blive ejer af mindst 25 pct. af kapitaland­elene og mere end 50 pct. af stemmerett­ighederne i det overdragne selskab, sådan at fonden får en bestemmend­e indflydels­e.

Endelig må det overdragne selskab ikke vaere en ”pengetank”. Modellen vil således ikke kunne bruges ved overdragel­se af selskaber, hvis virksomhed i overvejend­e grad består af passiv kapitalanb­ringelse i fast ejendom, kontanter, vaerdipapi­rer eller lignende.

Kravet herom skal vaere opfyldt på overdragel­sestidspun­ktet og i en efterfølge­nde periode på fem år. Ligesom i de gaeldende regler for generation­sskifter mellem personer vil udlejnings­virksomhed­er og ejendomsse­lskaber dermed ikke umiddelbar­t kunne overdrages uden beskatning.

partner, Roesgaard & Partners

Laenge undervejs

Reglerne skal både kunne bruges ved overdragel­se til danske erhvervsdr­ivende fonde og til visse fonde i andre EU/ EØS-lande.

Det nye tiltag har vaeret laenge undervejs. Allerede som led i Vaekstplan DK fra april 2013 blev det aftalt, at forholdene for erhvervsdr­ivende fonde skulle forbedres. Efterfølge­nde blev der derfor nedsat en arbejdsgru­ppe, som i 2015 faerdiggjo­rde en rapport med anbefaling­er til en konkret model for generation­sskifter til fonde. Denne model gav dog ikke samme muligheder for overdragel­se til fonde, som var gaeldende frem til 1999, eller som er gaeldende ved overdragel­se til familiemed­lemmer og medarbejde­re. I

2016 blev der derfor nedsat en ny arbejdsgru­ppe, som i juni 2018 praesenter­ede den model, som nu er opnået enighed om at gennemføre.

Lovforslag om de nye regler forventes at blive sendt i høring og vedtaget i løbet af 2019.

 ??  ?? PETER NORDENTOFT,
PETER NORDENTOFT,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark