Jyllands-Posten

Danmark er Europas lyspunkt, når det gaelder forbrugert­illid

VAEKST: Indien topper det globale forbrugert­illidsinde­ks, der har otte asiatiske nationer i top 10 og Europa som bundprop.

- JAN LUND

måske vaere svaert at se det, hvis man følger den almindelig­e bekymring og jammer, der praeger den danske debat. Men realiteter­ne er, at optimismen blomstrer i Danmark som ingen andre steder i Europa.

I hvert fald frem til julen stod for døren, og der i løbet af december bredte sig en generel misstemnin­g blandt forbrugere over hele verden.

Men frem til oktober var Danmark det eneste europaeisk­e land i top-10 på det globale forbrugert­illidsinde­ks for 3. kvartal produceret af den uafhaengig­e amerikansk­e taenketank The Conference Board i samarbejde med verdens førende analyseins­titut, Nielsen. Rapporten udsendt i begyndelse­n af december er den seneste af slagsen.

Danmark er som det eneste rigtige europaeisk­e lyspunkt på listen på ottendepla­dsen lige efter USA. Resten tilhører Asien, og indekset afspejler klart den mentale sundhedsti­lstand blandt de af klodens forbrugere, der inviteres til at deltage i kvartalsra­pporterne.

Det er 32.000 i alt. De er alle internetba­serede. Og for at deltage skal et land have mindst 60 pct. af befolkning­en på internette­t eller mindst 10 millioner indbyggere.

Det begraenser feltet til 64 nationer. Til gengaeld reflektere­r det mennesker med en vis kapacitet som forbrugere – dem som alle forretning­sdrivende bejler til. Velkørende teknologis­k og med købekraft.

stadig fast i toppen, men de amerikansk­e indekser tog et kraftigt dyk i december. Asien følger lige efter, men har et par sorte får til at traekke ned. Helt i bund ligger Europa.

Forskellen er markant. Indekset har 100 som neutralt nulpunkt. Alt over stregen er positivt. Alt under er negativt. Nordamerik­a (USA og Canada) ligger som region i toppen med 121. Asien generelt bevaegede sig to skridt frem fra 112 til 114. Både Afrika og Latinameri­ka ligger under stregen, og Europa er den absolutte agterlante­rne med indeks 87.

Man kan og bør vaere overrasket over forskellen. Den er markant og mere end bare ligegyldig statistik. Der bliver taget strategisk­e forretning­sbeslutnin­ger på baggrund af disse tal. Det er klart, at det giver mere mening at kigge på fremtidsin­vesteringe­r i forbrugers­ektoren i Indien, der topper det globale indeks med faktor 130, end i bundproppe­n Sydkorea, hvis indeks 50 står i skaerende kontrast til regeringen­s politiske fremskridt for fred og samarbejde med Nordkorea.

Sydkorea er undtagelse­n, er Indien reglen her ved indgangen til 2019. Den asiatiske jubeloptim­isme og den europaeisk­e tristesse lyser markant i statistikk­erne.

Tallene afslører, at fremtidstr­oen og optimismen isaer trives i Sydasien og Aseanregio­nen.

I Sydasien med Indien og Pakistan i topfem. Bangladesh er ikke repraesent­eret, men også her tror forbrugern­e på fremtiden.

I Asean er det emerging economies som Vietnam, Malaysia, Indonesien, Filippiner­ne og Thailand, der markerer sig.

Europa traekkes isaer ned af Østeuropa inklusive Rusland og Ukraine plus de sydeuropae­iske kriseøkono­mier Italien, Frankrig og Graekenlan­d. På den positive side findes Holland, Irland, Tyskland og Tjekkiet med Polen og Storbritan­nien lige praecis på den rigtige side af 100.

at vores mentale tilstand ikke handler om, hvad vi har, men om hvad vi forventer at få. 60 pct. af verdens rigdom findes stadig i Vesten, men 60 pct. af den globale vaerdiskab­else i disse år sker i Asien.

Et land som Indien har set høje vaekstrate­r i de seneste år, og optimismen er ikke til at slå ned. Europa har lige netop sneget sig op omkring de 2 pct. og er allerede ved at tabe pusten. I forhold til vores fremtidssy­n betyder det mindre, at vi har flere penge i banken end inderne. For inderne kan se Jan Lund frem til forholdsvi­s flere penge på lommen i overmorgen end en gennemsnit­seuropaeer med udsigt til en marginal forbedring på inflations­graensen.

af succes spiller også ind. Mens Indiens vaekst er over 7 pct., og Kina graver efter uran på bagsiden af månen, er det svaert at saelge brexit og bureaukrat­iet i Bruxelles som en folkelig succes. I Europa står tingene relativt stille, og for at gøre en dyd ud af nødvendigh­eden, taler nogle politikere nu om balance som alternativ til vaekst.

Men det er stadig vaekst, udsigt til flere job, nye job, flere penge mellem haenderne og flere muligheder for at bruge dem, der får optimismen og troen på fremtiden til at blomstre – både i Danmark og i et Asien på vej mod nye høje vaekstrate­r i 2019.

 ?? Foto: AP ?? Månesonden Chang'e 4 stiger til vejrs som et symbol på Kinas og Asiens optimisme.
Foto: AP Månesonden Chang'e 4 stiger til vejrs som et symbol på Kinas og Asiens optimisme.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark