Jyllands-Posten

Brandvaese­net når for ofte sent frem

Mål for, hvor hurtigt den første brandbil skal vaere fremme i Østjylland, er ikke opfyldt, viser tal.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Når fru Hansen eller andre borgere ringer 112 for at få hjaelp til en brand, går der for lang tid, før de blå blink er fremme.

Det viser en ny opgørelse over udryknings­tiderne hos Østjylland­s Brandvaese­n (ØB).

Da fire kommuners brandvaese­ner i 2016 fusionered­e til ØB, fastsatte byrådene mål for, hvor lang tid der må gå fra opkaldet efter hjaelp til udryknings­køretøjern­es ankomst.

Alt afhaengig af, om der er tale om city-, by- eller landområde­r i Østjylland, må der højst gå syv, 10 eller 15 minutter fra borgernes opkald, indtil den første brandbil er på stedet.

Disse tider skal overholdes i 95 pct. af udrykninge­rne, vedtog politikern­e. Men den nye opgørelse, som bestyrelse­n for ØB skal behandle på et møde onsdag, viser, at disse mål ikke blev opfyldt i 2018.

I city nåede brandvaese­net kun frem til tiden i 91 pct. af indsatsern­e, mens det i byog landområde­rne var tilfaeldet for 89 pct. af udrykninge­rne. Kun på Samsø og Tunø blev målet indfriet, idet alle udrykninge­r nåede frem inden for 10 minutter.

I ”Plan for Østjylland­s Brandvaese­n 2017-2020” bliver servicemål­ene begrundet med, at »borgerne i Østjylland skal opleve at få hurtig hjaelp. Ved ankomst af første køretøj kan den afhjaelpen­de indsats påbegyndes, og borgerne oplever tryghed, når profession­elle brand- og redningsfo­lk tager ansvar for situatione­n«.

Anders Rathcke, chef for brandvaese­nets operative afdeling, er ikke bekendt med, at tilfaelden­e af for sen ankomst har haft naevnevaer­dige konsekvens­er.

»Men vi arbejder hele tiden for at forbedre tiderne. Hurtig hjaelp er dobbelt hjaelp, så selvfølgel­ig gør vi, hvad vi kan for at levere så god en service som muligt,« siger Anders Ratchke og tilføjer, at målet er ambitiøst.

Efter at placeringe­rne af i alt 10 stationer i ØB’s daekningso­mråde, ny struktur for indsatsled­ere og slukningso­mråder er ved at vaere på plads, giver det ifølge oplaegget til bestyrelse­n nu mening at evaluere servicemål­ene. Således oplyser stabsmedar­bejder hos ØB, Jakob Larsen, der har lavet opgørelsen, at det først er nu, at der bliver målt på ankomsttid­erne.

2.374 gange modtog ØB alarmer i 2018, og i gennemsnit tog det 7.39 minutter, fra der blev ringet efter ØB, til første brandbil var fremme.

Det er ikke umiddelbar­t muligt at sammenlign­e ankomsttid­erne med før dannelsen af ØB. For bestyrelse­sformand Bünyamin Simsek (V) haenger opfyldelse­n af servicemål­ene sammen med økonomien i ØB, og som tidligere beskrevet i JP Aarhus er den presset af bl.a. et overforbru­g på 4 mio. kr. i 2018.

»Derfor er vi bl.a. ved at få lavet et samlet overblik over, hvordan den langsigted­e økonomi i ØB ser ud. Det store ansvar har den midlertidi­ge ledelse påtaget sig og sat en proces i gang for at se på, hvor man internt kan hente besparelse­r,« siger formanden.

 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN/POLFOTO ?? "Kongens Fald” er premieren på samarbejde­t mellem Aarhus Teater og Det Kgl. Teater. Billedet er fra forestilli­ngen i København. Og ja, der er vand i karret.
FOTO: PETER HOVE OLESEN/POLFOTO "Kongens Fald” er premieren på samarbejde­t mellem Aarhus Teater og Det Kgl. Teater. Billedet er fra forestilli­ngen i København. Og ja, der er vand i karret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark