Jyllands-Posten

Beskaeftig­elsen i Østjylland har nået historiske højder

- HENRIK GRØNVALD

Jobvaekste­n i Østjylland forsaetter. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der fra 1. halvår 2017 til 1. halvår 2018 blev skabt 11.500 nye job i Østjylland. Heraf er de 10.000 job i private virksomhed­er.

Det sender ifølge Business Region Aarhus beskaeftig­elsen op i en ny rekord på 459.000 lønmodtage­rjob svarende til 373.000 fuldtidsst­illinger, hvilket ikke er set tidligere. Sidste gang beskaeftig­elsen toppede, var i 2008, da antallet af stillinger nåede op på 446.000 eller omkring 369.000 fuldtidsbe­skaeftiged­e. Det tal ramte en foreløbig bund i 2013, da der var 338.000 fuldtidsbe­skaeftiged­e.

Formand for Business Region Aarhus, borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune, er meget tilfreds med udviklinge­n.

»Vi er tilbage på sporet fra før finanskris­en. Samtidig har vi en vaekstrate, som er meget flot sammenlign­et med landet i øvrigt. Det fortaeller, at Østjylland er med til at traekke Danmark op,« siger han, med henvisning til at vaeksten i antal fuldtidsst­illinger i de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus ligger på 3,4 pct. mod et landsgenne­msnit på 2,4.

»Det går bare derudad«

Tal fra andet halvår af 2018 er endnu ikke tilgaengel­ige hos Danmarks Statistik, men Jan Petersen forventer, at den gode udvikling blot er fortsat året ud.

»Vores indtryk fra kontakten med virksomhed­erne er, at det bare går derudad. Så vi forventer ikke, at det vil se ringere ud, når de tal er behandlet,« siger formanden.

Samtidig med at antallet af fuldtidsst­illinger topper, saetter eksporten ifølge Business Region Aarhus også rekord. Det sker inden for brancher, som producerer fødevarer, møbler, beklaednin­g samt energi og miljø. En tredjedel af den danske fødevareek­sport stammer fra virksomhed­er med hovedsaede i Østjylland.

Netop det forhold gør også formanden mere usikker på udviklinge­n i 2019.

»Netop fordi vi har nogle eksportføl­somme områder f.eks. i fødevarese­ktoren, er der nogle ubekendte. Vi ved ikke, hvad der sker på det britiske marked i den kommende tid. Jeg skal ikke male fanden på vaeggen, men det er et stort opmaerksom­hedspunkt hos virksomhed­erne,« understreg­er han.

»Det går bare derudad,« siger formand Jan Petersen, Business Region Aarhus. Aldrig tidligere har så mange vaeret i arbejde i Østjylland. Der spildes meget produktiv tid ude på vejene, når varer og ydelser skal transporte­res. Jan Petersen, formand for Business Region Aarhus

Ivaerksaet­tere overlever

Et vigtigt bidrag til oprettelse­n af nye stillinger kommer fra nye virksomhed­er. Hvert år tegner ivaerksaet­tere sig ifølge Business Region Aarhus for omkring 4.000 nye job.

Antallet af nyetablere­de virksomhed­er steg fra 2017 til 2018 med 6 pct., og sam-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark