Jyllands-Posten

Vi vil hellere have toget

Fem gode grunde til at bygge en ren togforbind­else over Kattegat.

-

Stine Helles spidskandi­dat for Alternativ­et, Fyn Jonathan Ries folketings­kandidat i Alternativ­ets Storkreds, København

Forestil dig at rejse mellem København og Aarhus på ca. 1,5 time eller mellem København og Aalborg på 2,5 timer – uden at lette fra jorden i et forurenend­e fly.

Det er ingen luftig forestilli­ng. Vi kan faktisk realisere det og samtidig nedsaette vores CO2-udledning markant, hvis vi dropper transportm­inisterens planer om en bilbro over Kattegat (JP 20/12), og i stedet bygger en ren togforbind­else betjent med både passagerto­g og godstransp­ort.

Der er mindst fem gode grunde til at gøre det:

N En pålidelig og hurtig togforbind­else vil gøre det mere attraktivt for alle – ikke mindst for de mange erhvervsre­jsende mellem Jylland og Sjaelland – at tage toget i stedet for fly eller bil. Med god service undervejs, komfort og arbejdsro i toget, ville det ikke laengere give mening at tage fly med ekstra transportt­id til og fra lufthavnen m.v., når man med toget kan suse direkte til og fra storbyerne­s centrum.

N En togforbind­else vil have en raekke klare fordele for hele transports­ektoren i Danmark. Der vil vaere mindre traengsel omkring København, Aarhus og over Fyn og hurtig godstransp­ort på tvaers af landet, uanset om det foregår med tog over Kattegat eller lastbil via den fynske motorvej.

N Ved at flytte en stor del af den interregio­nale trafik fra bil eller fly til tog vil Danmark opnå en markant reduktion af transports­ektorens CO2-aftryk. Det vil også forårsage mindre luftforure­ning og mindre støj og derved saenke sundhedsom­kostninger­ne. Samtidig vil det bidrage til vores opfyldelse af klimamålen­e fra Paris-aftalen.

N I kroner og øre betyder det, at man ville spare omkostning­erne med at udvide motorvejen over Fyn med et tredje spor. Desuden vil en ren togforbind­else med stor sandsynlig­hed vaere langt billigere at bygge end en bilbro eller en bil/ tog-kombinatio­n (dette er ikke mindst relevant, når Vejdirekto­ratet er bekendt med, at takstnedsa­ettelser på Storebaelt­sforbindel­sen kan påvirke hele finansieri­ngen for en bilbro negativt). Vi har hørt, at Vejdirekto­ratet allerede har regnet på anlaegsomk­ostningern­e for en ren togforbind­else, og vil glaede os til, at disse beregninge­r bliver offentligg­jort af regeringen, så vi kan få et reelt sammenlign­ingsgrundl­ag.

N Der skabes et attraktivt alternativ til de nuvaerende bil-, fly- og togforbind­elser for rejsende mellem Jylland og Sjaelland. Ved desuden at investere i bedre togforbind­elser fra Aarhus og Aalborg og videre ud til jyske knudepunkt­er som Vejle, Kolding, Herning og Randers kan man ikke alene forbedre mobilitete­n mellem Jylland og Sjaelland, men også det kollektive trafiknet i Jylland, hvilket vil vaere til gavn for lokale pendlere og medføre en yderligere reduktion af biltrafikk­en.

I forhold til den tidligere foreslåede timemodel, som skal binde Aarhus og København sammen med en rejsetid på maksimalt to timer, kan en Kattegat-togforbind­else reducere rejsetiden yderligere, og det bliver endnu nemmere og mere attraktivt at komme fra Aalborg til København med tog i stedet for med fly.

Det er en indlysende god idé at fokusere på en hurtig, direkte togforbind­else, når nu regeringen saetter penge af på finanslove­n for at undersøge en fast Kattegat-forbindels­e. Med de rigtige investerin­ger kan vi både binde Danmark bedre sammen og reducere vores CO2-aftryk. Vi er bevidste om den store miljø- og CO2-belastning i forbindels­e med anlaeggels­en af en Kattegat-forbindels­e.

Netop derfor skal en Kattegatfo­rbindelse og andre løsninger diskuteres i en større sammenhaen­g. Vi skal bare vaek fra vores ensidige fokus på biler og i stedet udvikle attraktive kollektive transportl­øsninger på tvaers af landet.

Dette debatindla­eg skal ses som indspark i debatten om fremtidens transportp­olitik i Danmark. En transportp­olitik, der skal have et lavere CO2-aftryk, vaere mere sammenhaen­gende på tvaers af landet og sammentaen­ke vores forskellig­e transportf­ormer. En Kattegat-togforbind­else er et bud på sådan en løsning. Vi hører gerne andre forslag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark