Jyllands-Posten

Internatio­nalt samarbejde styrker Danmark

Vil Dansk Folkeparti vaere med til at bygge oven på de mange positive resultater, vi har skabt sammen, mens Venstre har siddet i Statsminis­teriet med Fogh og Løkke?

- FATMA ØKTEM

– og jeg glaeder mig til valgdagen.

Jeg ønsker mig en staerk og handlekraf­tig borgerlig-liberal regering, der kan skabe resultater til danskerne. Det må meget gerne blive en borgerlig firkløverr­egering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservati­ve og Liberal Alliance.

Det var den borgerlige firkløverr­egering med Venstre og Konservati­ve i spidsen, som reddede velfaerdss­amfundet i 1982, da Socialdemo­kratiet havde kørt Danmark ud på afgrundens rand, og danskerne frygtsomt talte om statsbanke­rot og fattig-firserne.

Lige siden er det borgerlige-liberale regeringer, der som hovedregel har udviklet vores velfaerdss­amfund, så vi i dag er et af verdens rigeste og mest vellykkede samfund. I dag er det Venstre og vores venner, der er velfaerdsa­rkitekter.

Det er Venstre og vores venner, der udvikler og forfiner vores velfaerdss­amfund, samtidig med at vi sikrer danske virksomhed­er staerke konkurrenc­evilkår. Lad os endelig manifester­e det i en ny borgerlig regering under Lars Løkke Rasmussen.

2019 er valgår

Men når jeg hører DF-formand Kristian Thulesen Dahls kommentare­r til statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens nytårstale, bliver jeg aerlig talt i tvivl. Vil DF vaere en del af en borgerlig regering? Vil DF vaere med til at bygge oven på de mange positive resultater, vi har skabt sammen, mens Venstre har siddet i Statsminis­teriet med Fogh og Løkke?

Kristian Thulesen Dahl er ”overrasket” over, at internatio­nalt samarbejde får lov til at fylde mere end nogle få saetninger i statsminis­terens nytårstale. I en tid hvor Putin konstant rasler med sablen i øst, og Trump i vest løber fra internatio­nale aftaler og skaber tvivl om sammenhold­et i Nato, undrer det ligefrem en mand, der gerne vil vaere medlem af en borgerlig regering?

Mon ikke du skulle laese lidt på danmarkshi­storien, Kristian? Jeg spørger venligt, for som sagt så jeg meget gerne en staerk og handlekraf­tig borgerlig firkløverr­egering efter folketings­valget.

I Venstre har vi laest grundigt på danmarkshi­storien. Vi ved, hvordan Danmark, indtil vi blev en del af de staerke internatio­nale organisati­oner, var en småstat, der konstant måtte leve i frygt for stormagter­nes ønsker om, hvordan Danmark skulle please dem. Hvordan vi var bange for at tale for vores egne interesser. Hvordan vi altid skulle dukke os og frygtede fremtiden.

Snart var det tyskerne, vi frygtede. Så var det englaender­ne eller russerne eller franskmaen­dene, vi skulle please. Der er så mange eksempler på, hvordan Danmark blev kuet.

Sådan er det ikke i dag. I dag er vi med vores internatio­nale samarbejde i Nato, FN og EU med til at skabe faelles løsninger, som også tjener Danmark godt. I dag kan vi tale vores egen sag – højt og tydeligt.

Jeg siger ikke, at EU for eksempel er perfekt. Et samarbejde med 27 lande er besvaerlig­ere og tungere, end da vi var 9 eller 12 lande i EU. Men EU er netop blevet større, fordi mange lande har set de fordele, der er forbundet i at vaere med i netop det samarbejde.

Det kan alle jo se. Og nu går ambitioner­ne i EU i retning af at fokusere EU mod de store graenseove­rskridende udfordring­er, som alle møder – mens man skal holde sig fra det, landene kan klare selv.

Og når jeg ser på det totalcirku­s, der er skabt i Storbritan­nien, efter at EU-kritikere med letbenede påstande vandt en kneben sejr ved folkeafste­mningen om brexit, så tvivler jeg endnu mindre: Jeg er enig med de naesten 90 pct. af danskerne, der vil blive i EU. Jeg vil slet ikke gamble med Danmarks placering i det. Danmark har tidligere vist, at vi kan vaere med til at forme og udvikle EU til en succes. Det var danske Henning Christophe­rsen, der stod i spidsen for etablering­en af det indre marked i EU, som i dag er verdens største hjemmemark­ed med 350 mio. indbyggere – og bidrager stort til vaekst og velfaerd i Danmark.

Det var danske Anders Fogh Rasmussen, der stod i spidsen for den udvidelse af EU, der gjorde, at de nye demokratie­r i Øst- og Centraleur­opa ikke stod tilbage som lette ofre for Putin, da han begyndte at drømme om at genskabe Stalins overherred­ømme.

Det var staerke nordeuropa­eiske holdninger, der slog igennem, da de sydeuropae­iske lande efter finanskris­en blev tvunget til at reformere deres samfund og få styr på deres økonomier i stedet for at overleve årti efter årti på overførsle­r fra EU.

Det er konkret pres fra Danmarks borgerlige regering, der gør, at EU konstant saetter barren højt på klima og miljø og baner vejen for konkrete tiltag på hele kloden.

Det er konkret pres fra Danmarks borgerlige regering, der gør at hele EU nu sammen arbejder på løse migrant- og flygtninge­strømmene i Nordafrika – en udvikling, borgerlige regeringer i Danmark har arbejdet på, siden tidl. udenrigsmi­nister Uffe Ellemann-Jensen (V) fremlagde konkrete forslag om det i FN’s generalfor­samling i 1989.

Vi kan sagtens skabe danske succeser i EU. Det er en af de måder, vi bedst varetager Danmarks interesser på i dag. Og det kan du sagtens skrive dig ind i, Kristian Thulesen Dahl. Hvis du vil i regering?

Det håber jeg, at du vil. For Danmark er ikke blevet et af verdens rigeste og mest vellykkede samfund af at taenke småt, men af at taenke stort.

folketings­kandidat (V) i Østjylland, tidl. MF

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark