Jyllands-Posten

Kontrol, ydmygelse og sladder skal straffes som psykisk vold

Psykisk vold skal straffes med op til tre års faengsel, mener et politisk flertal. Men sagerne bliver svaere at bevise, lyder advarslen.

- MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN NIKOLAJ RYTGAARD

Hvis en aegtefaell­e »med en vis intensitet« ignorerer, kontroller­er eller ydmyger sin partner så groft, at det kan betragtes som psykisk vold, skal det fremover kunne straffes med op til tre års faengsel.

Det fremgår af et lovforslag, som regeringen fremsaette­r onsdag, og som detaljeret definerer, hvornår der er tale om psykisk vold – f.eks. hvis der sker digital overvågnin­g af en partner eller ekskaerest­e, eller hvis der udbredes »ondsindet sladder og rygter«.

»Der er gråzoner i det her, og der vil komme vanskelige sager, men nu giver vi de borgere, der bliver udsat for psykisk vold, en mulighed for at agere og få ført deres sager,« siger ligestilli­ngsministe­r Eva Kjer Hansen (V).

Med den nye lov straffes den, der »gentagne gange« forsøger at styre andre gennem »groft nedvaerdig­ende, forulempen­de eller kraenkende adfaerd«.

3,9 pct. af landets kvinder oplever at blive udsat for psykisk vold i løbet af et år, mens det er tilfaeldet for 1,2 pct. af maendene, viser en undersøgel­se fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd.

Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti støtter lovforslag­et, som dermed kan samle flertal i Folketinge­t.

Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universite­t, tvivler imidlertid på, at loven vil kunne få stor effekt.

»Fysisk vold kan man bevise, fordi der kommer maerker og rifter. Men sager om psykisk vold kan vaere svaerere at bevise, fordi det ikke nødvendigv­is foregår, når vennerne kommer forbi. Det vil let blive påstand mod påstand i en retssag,« siger hun.

Dommerfore­ningen konstatere­r i et høringssva­r, at sager om psykisk vold vil give »bevismaess­ige vanskeligh­eder«. Justitsmin­isteriet erkender også i lovens bemaerknin­ger, at der »kan vaere bevismaess­ige udfordring­er« i sager om psykisk vold, men afviser, at det skulle vaere et argument for at lade vaere med at forbyde psykisk vold.

Lisbeth Jessen, direktør i kvindekris­ecentret Danner i København, glaeder sig over lovaendrin­gen, der skal traede i kraft den 1. marts:

»Der vil vaere sager, der er svaere at bevise, men sådan er det med al kriminalit­et, og det er ikke nogen undskyldni­ng for at lade vaere.«

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ??
FOTO: JOACHIM LADEFOGED

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark