Jyllands-Posten

Borgerlige vil have hårdere straf af Iran

EU’s terrorlist­e har få konsekvens­er, siger ekspert. V og K vil ikke stoppe endnu.

- MARTIN KAAE JETTE ELBAEK MARESSA

Selv om udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) erklaerer sig yderst tilfreds med EU’s opbakning til Danmark og Frankrigs ønske om at saette iranske aktører på EU’s terrorlist­e efter angrebspla­ner i de to lande, så er det ikke nok for de to andre regeringsp­artier.

Udenrigsor­dfører Naser Khader (K) vil gå efter iranske diplomater i Danmark, både dem, som kan knyttes til Direktorat­et for Intern Sikkerhed og til Revolution­sgarden.

»Vi skal smide dem ud. Iran er verdens største sponsor af terror, jeg ved, at de er på ambassaden. De skal ud af alle Irans ambassader i EU,« siger Naser Khader.

Også Michael Aastrup Jensen (V) mener, at udvisninge­r skal undersøges:

»Der er mange uafklarede spørgsmål om den iranske ambassade, som vi ikke har fået svar på. Der er indicier på, at den iranske ambassade har vaeret involveret, så vi skal se, om beslutning­en i EU giver nye muligheder for at udvise diplomater. Ingen er fredede i min bog,« siger han og understreg­er, at selv om der er indicier, så mangler beviserne fortsat.

Sidste år var Danmark blandt de EU-lande, der udviste diplomater fra Rusland efter landets angivelige giftangreb i Storbritan­nien. Men Samuelsen afviser at sammenlign­e de to sager.

»I forhold til Rusland kan man omvendt sige, at der har vi ikke peget nogen ud og sat en del af efterretni­ngs- tjenesten på EU’s terrorlist­e på samme måde, som vi gør med Iran. Og det er også et meget, meget staerkt signal,« siger Samuelsen, der adspurgt, om der nu er sat punktum, svarer:

»Foreløbig er det i hvert fald et meget markant signal. Man kan sige et udråbstegn. Så skal vi følge taet, hvordan iranerne agerer på det. Det er helt klart mit indtryk fra en samtale, jeg har haft med den iranske udenrigsmi­nister, at det her gør indtryk på Iran. De bryder sig ikke om det,« siger han.

Sammen med fem andre landes ambassadør­er overbragte Danmarks mand i Iran tirsdag en såkaldt demarche, en diplomatis­k meddelelse, om sanktioner­ne til Irans regering.

Aastrup og Khader tilføjer begge, at de er tilfredse med, at der er kommet en EU-reaktion. Det samme er Socialdemo­kratiet. Og det samme er Hollands regering, der tirsdag oplyste, at den har »staerke indikation­er på, at Iran var involveret i drabene på to hollandske statsborge­re af iransk oprindelse i 2015 og 2017«.

Få konsekvens­er

Beslutning­en betyder indefrysni­ng af midler og indrejsefo­rbud for diplomaten Assadollah Assadi og efterretni­ngschef Saeid Hashemi Moghadam samt forbud mod samarbejde med Direktorat­et for Intern Sikkerhed. Helt konkret er konsekvens­erne dog begraensed­e.

»Direktorat­et kan bare flytte til nye lokaler og få nye visitkort, så i praksis betyder det ikke noget. Man er ikke interesser­et i at ramme de moderate kraefter i Iran, og det ikke må gå ud over atomaftale­n. Nu har man markeret sig og fundet en mellemvej,« siger professor Martin Marcussen, Institut for Statskunds­kab ved Københavns Universite­t med speciale i internatio­nalt diplomati, der også vurderer, at planen ikke er udtaenkt i København, men at Danmark har koblet sig på Frankrig, der indførte sanktioner­ne sidste år.

Efter det planlagte attentat mod eksilirane­re i Danmark sidste år er en 39-årig norsk-iraner fortsat faengslet. Samuelsen afviser dog at kommentere, om han kan saettes i forbindels­e med den sanktioner­ede del af den iranske efterretni­ngstjenest­e. Han vil heller ikke sige, om afdelingen overhovede­t har forbindels­e til den danske sag.

Det ønsker PET heller ikke at oplyse.

Skulle det komme til en sag mod den mistaenkte, så siger professor i strafferet ved Københavns Universite­t Jørn Vestergaar­d, at EU-beslutning­en ikke får nogen direkte betydning.

»Man kan ikke straffes, blot fordi man står på en terrorlist­e. Det kan have en bevismaess­ig betydning og bruges som indicium, men domstolene forestår en selvstaend­ig bevisbedøm­melse,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark