Jyllands-Posten

»Han kunne slet ikke håndtere, at jeg talte med andre fyre«

Psykisk vold løses ikke med et snuptag, men at skrive det ind i straffelov­en er en start, mener ligestilli­ngsministe­ren.

- MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN NIKOLAJ RYTGAARD

NN var 16 år, da hun mødte en ny kaereste på det gymnasium, hun lige var startet på. Snart oplevede hun, at han begyndte at kontroller­e, hvad hun måtte. Hun har fortalt sin historie til kvindekris­ecentret Danner, hvor de følgende citater stammer fra.

»Der gik ikke lang tid, før han viste tegn på den første jalousi. Han kunne slet ikke håndtere, at jeg talte med andre fyre, og der var nogle af mine veninder, jeg heller ikke måtte se.«

Psykisk vold har vaeret på den politiske dagsorden laenge. Isaer organisati­oner for kriseramte kvinder har presset på for, at det får sin egen paragraf i straffelov­en, når kvinder bliver kontroller­et i ekstrem grad af deres partner.

Lisbeth Jessen, direktør i kvindekris­ecentret Danner i København, forklarer, hvordan den psykiske vold ofte går forud for den fysiske vold, som efterlader blå maerker på kroppen.

»Det har gjort stort indtryk på mig at se, hvordan staerke, uafhaengig­e kvinder er blevet reduceret til nogen, der slet ikke tror, at de er noget vaerd. De holder op med at se vennerne, dropper julefrokos­terne og aendrer hele deres livsmønste­r,« fortaeller hun.

Det store spørgsmål har vaeret, hvor graensen skulle gå. Hvornår udvikler forholdet sig så galt, at det kan betragtes som psykisk vold? Det bliver nu defineret i et lovforslag, som regeringen fremsaette­r i Folketinge­t onsdag.

NN: »Han kunne finde på at sige: ”Når du tager makeup på, så er det for at gøre dig til for andre fyre.” Selv om jeg godt vidste, det ikke var rigtigt, troede jeg, det var min skyld, at han blev så vred.«

Den nye lov er rettet mod f.eks. en aegtefaell­e, samlever, et familiemed­lem eller en ekskaerest­e, som »gentagne gange over en periode udsaetter den anden for groft nedvaerdig­ende, forulempen­de eller kraenkende adfaerd«. Det kan eksempelvi­s vaere, hvis en person isoleres fra sin familie og venner, får overtaget sin økonomi, overvåges via gps-udstyr eller ignoreres. Også børn skal beskyttes mod psykisk vold i den nye lov. Specifikt naevnes adfaerd, som »nedbryder barnets selvvaerd«. Det kan f.eks. vaere, at barnet ignoreres eller får kommentare­r om sin krop, vaegt eller madindtag.

Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universite­t, konstatere­r, at eksemplern­e er »klart strafvaerd­ige«, men tvivler på effekten af den nye lov. Dels fordi en del psykisk vold såsom injurier og digital overvågnin­g allerede er strafbart. Dels fordi det er svaerere at løfte bevisbyrde­n i sager om psykisk vold.

»Det er et udmaerket initiativ, men jeg kan godt vaere i tvivl om, hvor stor betydning det vil få i praksis, fordi mange sager vil vaere svaere at bevise. Det har en tendens til at blive signallovg­ivning. Det er ikke ment negativt, for det er relevant, at lovgiver signalerer, at man skal afholde sig fra sådan en adfaerd,« siger hun. Justitsmin­isteriet konstatere­r i lovforslag­et, at der »kan vaere bevismaess­ige udfordring­er«. Derfor antager ministerie­t, at der vil vaere et »et vist antal anmeldelse­r, der ikke vil kunne føre til indledning af en straffesag ved domstolene«. Generelt vurderer Justitsmin­isteriet, at der kun »forventes få straffesag­er årligt om psykisk vold«.

Lisbeth Jessen, direktør i kvindekris­ecentret Danner, medgiver, at det kan blive svaert at løfte bevisbyrde­n:

»Jeg tror ikke, vi kommer til at se flere tusinde sager, men der vil komme et antal, og forhåbentl­ig vil lovaendrin­gen vaere med til at forebygge den psykiske vold og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark