Jyllands-Posten

Godsvogne med lastbiltra­ilere forbydes i hele landet

Samtidig har Trafikstyr­elsen dikteret nye regler for kørsel med godstog i kraftig vind efter dødsulykke­n på Storebaelt­sbroen for en uge siden.

- MICHAEL THYKIER JACOB HAISLUND LARS FROM

Den type godsvogne, som var impliceret i den dødelige togulykke på Storebaelt­sbroen den 2. januar, er nu forbudt at køre med på de danske jernbaner. Det besluttede Trafikstyr­elsen tirsdag.

Afgørelsen følger, efter at styrelsen, Havarikomm­issionen, politiet og DSB sammen med togoperatø­ren DB Cargo mandag testede de såkaldte ”lommevogne”, som kan fragte lastbiltra­ilere på godstog.

I testen, hvor en såkaldt saettevogn blev monteret på en lommevogn, låst fast og forsøgt løftet af igen, fejlede låsen allerede i første forsøg. Selvom der ingen fejl var at se, var saettevogn­en ikke låst fast. Det oplyser Havarikomm­issionen til Jyllands-Posten.

»Styrelsen har på baggrund af ovenståend­e test sammenhold­t med ulykken den 2. januar 2019 på Storebaelt vurderet, at det vil vaere uforsvarli­gt at fortsaette med transport af saettevogn­e laesset på ”lommevogne”, da styrelsen vurderer, at dette vil medføre risiko for jernbanesi­kkerheden,« skriver Trafikstyr­elsen i sin afgørelse.

I DB Cargo, som ejer det godstog, der var involveret i ulykken, oplyser kommunikat­ionschef Jan Wildau, at virksomhed­en nu arbejder i tre spor: Med medarbejde­rne, der er berørt af situatione­n, med at bidrage til opklarings­arbejdet omkring ulykken og med at leve op til de sikkerheds­krav, Trafikstyr­elsen har opstillet i forbindels­e med sit forbud.

Hvordan kunne I køre rundt med vogne, som ved en forholdsvi­s simpel test viser sig at fejle og efterfølge­nde bliver forbudt at køre med?

»DB Cargo gør sig store anstrengel­ser for at leve op til alle europaeisk­e regler og krav, herunder også de danske og det forbud, der er kommet fra Trafikstyr­elsen i dag,« siger Jan Wildau.

Kontorchef i Trafikstyr­elsen Claus René Pedersson siger, at man nu vil indlede en dialog med andre EU-lande om godkendels­e og sikring af både trailere og lommevogne.

»Vi ville så gerne have vidst, at der var et sikkerheds­problem. Nu ved vi det, og det reagerer vi på med det samme,« siger han.

I 2017 blev der ifølge tal fra Danmarks Statistik transporte­ret 45.431 saettevogn­e på det danske jernbanene­t. Forbuddet mod at transporte­re saettevogn­e på godstog trådte i kraft tirsdag og gaelder som udgangspun­kt i 14 dage. Havarikomm­issionen understreg­er dog, at det endnu er uvist, om den fundne fejl på lommevogne­ne spillede en rolle i togulykken, der kostede otte personer livet.

Nye regler for kraftig vind

Ulykken skete, mens det blaeste kraftigt på broen. Inden ulykken nåede middelvind­en op på 20,9 m/s. Det var med de da gaeldende regler ikke nok til at laegge restriktio­ner på hverken gods- eller passagertr­afik på skinnerne over Storebaelt. Men Trafikstyr­elsen pålaegger nu Banedanmar­k at indføre strengere vilkår for godstrafik på Storebaelt­sbroen ved høje vindhastig­heder.

Fremover skal godstrafik­ken saenke farten til 80 km/t. ved 15 m/s. Tidligere var den graense 21 m/s. Ved 20 m/s forbydes godstransp­ort med vindfølsom­me køretøjer, og ved 25 m/s forbydes al godstransp­ort ifølge de nye regler.

Claus René Pedersson forklarer, at man som følge af »forsigtigh­edens princip« har taget reglerne for biler på Storebaelt­sbroen og overført dem til togskinner­ne.

»Der er rejst tvivl om, om vinden kan have haft indflydels­e på ulykken. Vi har fået at vide, at det kan have vaeret en faktor, men ikke den afgørende faktor. Det er det, vi nu reagerer på,« siger kontorchef­en.

Jyllands-Posten har siden ulykken forsøgt at få Banedanmar­k, som har ansvaret for sikkerhede­n på skinnerne, til at forklare, hvad der ligger til grund for restriktio­nerne på broen. Samtidig har avisen spurgt Banedanmar­k, om der ligger specifikke vurderinge­r af lastbiltra­ilere og lommevogne til grund for vurderinge­rne. Men Banedanmar­k har endnu ikke kunnet svare på de spørgsmål.

I sidste uge vurderede professor i vindenergi ved DTU Jakob Mann i JyllandsPo­sten, at vinden »blaeste fra den vaerste retning, vinkelret på broen, og har helt sikkert vaeret involveret,« da ulykken skete. Dog tvivler han på, at vinden alene forårsaged­e ulykken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark