Jyllands-Posten

Efter kritik: Løhde strammer op på bonusser

Men ministeren venter ikke, at faerre offentlige chefer skal belønnes.

- MICHAEL HJØLLUND

Selvom regeringen tirsdag bebudede, at den vil »stramme op« på brugen af lønbonusse­r i det offentlige, vil der formentlig­t vaere omtrent lige så mange chefer, der de kommende år høster resultatlø­n og engangsved­erlag.

Øvelsen handler i stedet om at sikre, at bonusser kan forsvares og i øvrigt overholder reglerne på området, forklarer innovation­sminister Sophie Løhde (V).

Jyllands-Posten beskrev før jul, hvordan Rigsrevisi­onen i en kritisk rapport har kortlagt brugen af lønbonus til chefer tilknyttet offentlige projekter, der var kørt af sporet. Herunder Skats it-system EFI og signalprog­rammet hos Banedanmar­k.

Selvom målene i resultatko­ntrakterne langtfra altid var opfyldt, blev en raekke chefers bonus »skønsmaess­igt forhøjet« uden tilstraekk­elig forklaring, ligesom flere mål blev defineret midt i det år, som kontrakten gjaldt.

Det er »utilfredss­tillende«, lød dommen fra Folketinge­ts Statsrevis­orer.

Ekspert: Bonus uden effekt

»Jeg kan godt forstå de danskere, som har set nogle eksempler på, at der har vaeret udbetalt praestatio­nsafhaengi­g løn, hvor det har vaeret svaert at se sammenhaen­gen til nogle konkrete resultater. Det skal vi kunne stå på mål for,« siger Sophie Løhde.

Hun vil nu »praecisere retningsli­njer og god praksis« for brug af bonusser. Det er dog kun den øverste embedsmand i hvert af de 17 ministerie­r, som direkte afskaeres bonus fremover.

Ifølge professor ved Aarhus Universite­t Anne Binderkran­tz burde regeringen overveje, om bonusordni­ngerne for en raekke topchefer i bl.a. styrelser og andre institutio­ner ikke også bør droppes.

»Resultat- og bonusløn er mindre velegnet i toppen af organisati­oner med meget komplekse opgaver. Der er simpelthen så mange forskellig­e opgaver, at det lidt er en illusion, at man kan opstille nogle mål, som man på forhånd kan sige, at en chef skal opnå,« siger hun.

Dansk Folkeparti­s gruppeform­and, Peter Skaarup, mener også, at langt faerre skal have bonus.

»I dag får offentlige chefer naermest automatisk bonus. Det er slet ikke i orden.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark