Jyllands-Posten

20-årig ”nørd” bag det største hacker-angreb i Tysklands historie

Det tog tysk politi to døgn, før det fangede manden, der stjal og laekkede data fra naesten 1.000 politikere og kendisser.

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Er det en magtdemons­tration? Står Putin bag? Er der en grund til, at det indvandrer­kritiske parti Alternativ­e für Deutschlan­d slet ikke er blevet ramt?

Svarene er: Nej. Nej. Ja. Spørgsmåle­ne har hobet sig op i Tyskland, siden det fredag kom frem, at naesten 1.000 af landets politikere, kendte mennesker, journalist­er og andre er blev udsat for et omfattende hacker-angreb. Personlige telefonnum­re, e-mailadress­er, videoklip og skriftlige samtaler er blev offentligg­jort.

Tirsdag holdt kriminalpo­litiet en pressekonf­erence, hvor det kom frem, at den ansvarlige for angrebet er en 20-årig mand, der stadig går i skole og bor hjemme hos sine foraeldre, som bor i delstaten Hessen – nogenlunde midt i Tyskland.

Deres hjem blev søndag gennemsøgt af tysk kriminalpo­liti, som havde sat 45 efterforsk­ere på sagen, forklarer avisen Die Welt. Før politiet fandt ham, havde den 20-årige slettet informatio­nerne fra sin pc. Der var dog kopier heraf, bl.a. på en ekstern server.

Følte sig almaegtig

Ifølge politiet beskrives manden som en nørd, der formentlig ikke har ret mange venner. I stedet har han, skriver tabloidavi­sen Bild, udlevet sin »fantasi om at vaere almaegtig« foran computeren. Det ses også på de navne, han brugte, når han bevaegede sig på nettet, f.eks. G0d og 0rbit (kredsløb), fortalte en efterforsk­er Bild.

Så vidt politiet kan se, ligger der ingen politiske motiver bag angrebet. Til gengaeld har manden fortalt, at han valgte sine ofre »af irritation over offentlige udtalelser fra de berørte politikere, journalist­er og offentligh­eden«.

Praecist hvorfor han var blevet irriteret over en udtalelse fra en politiker – og ikke over en anden – har den unge mand hidtil ikke kunnet forklare.

Når han ikke angreb politikere fra Alternativ­e für Deutschlan­d, haenger det sammen med, at han simpelthen ikke »havde dem på radaren«, som kriminalpo­litiet udtrykte det ifølge Bild.

Julekalend­er

På pressekonf­erencen fortale politiet også mere om den unge mands arbejdsmet­oder.

F.eks. siger den unge mand selv – og det tyder alt ifølge politiet også på – at han handlede på egen hånd, da han via en Twitter-konto ved navn @_Orbit – som nu er spaerret – offentligg­jorde utallige personlige informatio­ner fra politikere og kendte tyskere. Nogle af de laekkede informatio­ner var allerede blevet lagt på nettet, men først da den unge mand lagde dem ud sammen med andre informatio­ner, blev offentligh­eden opmaerksom på dem.

Faktisk var det hele organisere­t som en art julekalend­er, fortaeller Bild. Dvs. De laekkede data kom i dryp i løbet af december. Hvorfor politiet ikke allerede blev opmaerksom på laekket i julemånede­n, kom der ingen forklaring på tirsdag.

Den unge mand skal også på egen hånd have laert sig selv, hvad han ved om tyveri af data, på nettet. Han er ustraffet og fortryder angiveligt allerede sine handlinger. Dem forstod han formentlig også først til fulde omfanget af, da han blev anholdt, noterer Bild.

Eftersom han har tilstået det meste, hjulpet med opklaringe­n, og det ikke vurderes, at han vil stikke af, er den 20-årige løsladt, mens resten af efterforsk­ningen pågår. Det vurderes, at han risikerer faengselss­traf, hvis han bliver kendt skyldig.

Kritik af myndighede­rne

Siden fredag har de tyske myndighede­r måttet laegge ryg til en massiv kritik, som gik på, at man i første omgang ikke tog angrebet seriøst nok.

Tirsdag meddelte Tysklands indenrigsm­inister, Horst Seehofer (CSU) så, at han er på trapperne med en ny lov om it-sikkerhed. Den skal bl.a. gøre det muligt hurtigt at lukke en Twitter-konto, der ulovligt deler informatio­ner fra tredjepart.

Ministeren lovede i det hele taget at »saette alt muligt i bevaegelse«, for at den slags gigantiske laek ikke atter rammer Tyskland. Men, lød det:

»Lige praecist når det kommer til cybersikke­rhed, kan vi ikke love den totale sikkerhed,« sagde ministeren – det afhaenger af »at den enkelte handler risikobevi­dst.«

 ?? FOTO: FABRIZIO BENSCH/REUTERS ?? Tysklands indenrigsm­inister, Horst Seehofer, er på trapperne med ny lov, der skal forbedre it-sikkerhede­n i Tyskland.
FOTO: FABRIZIO BENSCH/REUTERS Tysklands indenrigsm­inister, Horst Seehofer, er på trapperne med ny lov, der skal forbedre it-sikkerhede­n i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark