Jyllands-Posten

Diktatoren­s tog kan bane vej for nyt møde med Trump

Nordkoreas magthaver på nyt besøg i Kina, måske som optakt til et nyt topmøde med praesident Trump.

- JØRN MIKKELSEN

I sit pansrede saertog, berømmet for et bredt udvalg af franske vine, rullede Nordkoreas staerke mand, Kim Jong-un, tirsdag morgen lokal tid ind på banegården i Beijing til et flere dage langt officielt besøg hos praesident Xi Jinping.

Det varmer op under formodning­erne om et snarligt, nyt topmøde mellem Kim og USA’s praesident Trump. Op til de to lederes topmøde i Singapore sidste år var der også heftig rejseaktiv­itet mellem Pyongyang og Beijing. Kim var i Kina hele tre gange.

Internatio­nale medier spekulerer i, at et nyt topmøde kan finde sted i Vietnam om måske kort tid. Både Trump og Kim har flere gange bekraeftet, at de er klar til at mødes igen.

Diktatoren­s saertog, der også er udstyret med antiluftsk­yts, passerede ifølge sydkoreans­ke medier graensen ved den kinesiske by Dandong, hvis banegård vanen tro var spaerret hermetisk af politi og militaer med pansrede køretøjer.

Kim er under besøget, der varer til torsdag, ledsaget af sin hustru, Ri Sol-ju, der viser sig stadig oftere i offentligh­eden, og en talstaerk regeringsd­elegation.

Da Kim første gang var i Beijing sidste år, var det hans første udlandsrej­se overhovede­t, siden han kom til magten i 2011. Også hans far, Kim Jong-il, var kendt for hellere at tage sit eget tog end at flyve, f.eks. på en meget lang tur til Moskva.

Kim stiller krav

Kina er Nordkoreas store beskytter, selv om Kina også er med i FN’s økonomiske sanktioner mod regimet for dets atomprogra­mmer. I sin nytårstale udtrykte Kim stor utilfredsh­ed med, at de ikke er blevet lempet efter atomaftale­n fra Singapore-topmødet.

USA derimod mener, at Nordkorea først skal skrotte sine atomvåben, før sanktioner­ne kan ophaeves. Et nyt topmøde vil formentlig skulle søge at konkretise­re de mange luftige hensigtser­klaeringer fra Singapore-topmødet den 12. juni.

Det blev aftalt at gøre Korea-halvøen

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kim Jong-un er under besøget i Kina ledsaget af sin hustru, Ri Sol-ju. Her ses parret ved afrejsen fra banegården i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kim Jong-un er under besøget i Kina ledsaget af sin hustru, Ri Sol-ju. Her ses parret ved afrejsen fra banegården i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark