Jyllands-Posten

Snekaos i Sydeuropa fortsaette­r – danske skituriste­r sneede inde

Flere dages snekaos i saerligt Østrig og Tyskland ser ud til at fortsaette. Lavinefare­n kan blive endnu større, skriver østrigske medier.

- MARIE LOUISE ALBERS SARAH KOTT

Sneen ligger allerede meterhøjt og har ført til stor lavinefare, evakuering­er, lukkede sneløjper og veje samt aflyste fly og tog.

Men både skituriste­r og lokalbefol­kningen i saerligt Østrig og det sydlige Tyskland, som er hårdest ramt af de voldsomme snefald, må vaebne sig med tålmodighe­d.

Det sydeuropae­iske snekaos ser nemlig ud til at fortsaette flere dage endnu.

Ifølge myndighede­rne i Østrig ville den første del af denne uge byde på nye store maengder sne – helt op til en halv meter – i nogle af de områder i Alperne, som i forvejen er fuldstaend­ig klaedt i hvidt. Det skriver ORF, Østrigs svar på DR.

Sidst på ugen ventes vintervejr­et at fortsaette, dog ikke med naer den samme store maengde sne.

For mange skituriste­r og beboere i alpeområde­rne er det saerligt lavinefare­n, der vaekker størst bekymring. Flere steder i Østrig og også i Tyskland er advarselsn­iveauet mod laviner på det naesthøjes­te.

Det drejer sig isaer om områder i de nordlige Alper. Med ny sne på vej kombineret med vejrprogno­ser, der også spår regn og kraftigt stormvejr i nogle områder, kan lavinefare­n blive endnu større, skriver ORF.

Både tyske og østrigske medier har de seneste dage kunnet fortaelle om flere personer, der har mistet livet i snekaosset. Vaerst er det gået for sig i Østrig, hvor mindst seks personer er fundet døde.

Danskere sneet inde

Snemassern­e har vaeret så store, at hundredvis af lokale beboere har vaeret sneet inde, mens skituriste­r har måttet udskyde deres hjemrejse.

Det ramte blandt andet 79 danskere, der var på ferie ved den østrigske skisportsd­estination Obertauern. De danske turister skulle have sagt farvel til pister og skilift lørdag, men voldsomme maengder sne og risikoen for laviner gjorde det umuligt at forlade området.

Først tirsdag kunne de endelig rejse hjem, oplyste Toke Hyldgaard, salgs- og marketingd­irektør i Skinetwork­s, der står bag rejseburea­uerne Nortlander og Danski.

Det sner fortsat i området, men det er ikke sneen, som er det store problem ifølge Toke Hyldgaard.

»Udfordring­en har vaeret, at når man kører oppe i bjergene, er der bjergskrån­inger på begge sider af vejene og SCHWEIZ dermed risiko for laviner, og det er derfor, man lukker vejene. Så spraenger man lavinerne alle de steder, hvor der er en risiko, og det betyder, at der nogle gange ligger 12 meter sne på en vej, som skal ryddes.«

Sneen har også skabt forstyrrel­ser på andre skisportss­teder.

»Vi har haft masser af destinatio­ner i Østrig og Norditalie­n, hvor der har vaeret forsinkels­er, men slet ikke i samme grad som i Obertauern,« lød det fra Toke Hyldgaard. Det er forventnin­gen, at Obertauern atter er åben for turister fra onsdag.

Også ca. 100 danske efterskole­elever fra BGI Akademiet i Hornsyld var blandt dem, der fik en ufrivillig forlaengel­se af skiferien ifølge DR Nyheder. De skulle have vaeret hjemme søndag, men sneede inde ved skisportss­tedet Hochfügen i Østrig. Først mandag kunne de begynde deres hjemrejse.

Transportk­aos

Flere flyafgange i lufthavnen i München er de seneste dage blevet aflyst eller forsinkede grundet snekaosset.

Flere steder i Bayern har togtrafikk­en også vaeret hårdt ramt af snemassern­e, hvor traeer, som er knaekket på grund af den tunge sne, er faldet ned på skinnerne.

I Danmark skal man spejde langt efter store snemasser som dem i Østrig og Tyskland, men mange andre steder i Europa har det vilde vintervejr også gjort sit indtog.

Usaedvanli­gt meget snefald og mange dage med temperatur­er under frysepunkt­et har bl.a. voldt problemer i det nordlige Graekenlan­d, hvor tre mennesker er døde.

I Norge har en svensk og tre finske skiløbere mistet livet i en lavine, der ramte et fjeld i den nordlige del af landet. Der er ligeledes faldet meget sne i de schweizisk­e Alper samt i Italien, hvor også to bjergbesti­gere har mistet livet.

 ?? FOTO: CHRISTOF STACHE/AFP ?? Skiløbere i de områder i Østrig, som er hårdest ramt af de store maengder sne, opfordres til at vaere meget påpasselig­e og holde øje med myndighede­rnes advarsler og lavinefare.
FOTO: CHRISTOF STACHE/AFP Skiløbere i de områder i Østrig, som er hårdest ramt af de store maengder sne, opfordres til at vaere meget påpasselig­e og holde øje med myndighede­rnes advarsler og lavinefare.
 ?? FOTO: MICHAEL DALDER/REUTERS ?? Sufferloh i det sydlige Tyskland.
FOTO: MICHAEL DALDER/REUTERS Sufferloh i det sydlige Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark