Jyllands-Posten

Theresa Mays (stort set) umulige jagt på 320 mandater og en brexit-aftale

- MADS BONDE BROBERG

Premiermin­isterens store problem er, at alle tror, at de kan forbedre brexit – eller aflyse det – ved at stemme nej til hendes aftale.

Det bliver ikke bare op ad bakke, når premiermin­ister Theresa May nu igen forsøger at få sin brexit-aftale godkendt af Underhuset. Det bliver op ad et stejlt bjerg med en ekstremt tung oppakning – i snevejr og stiletter. Med andre ord kraeves der et mirakel, hvis hun skal komme i mål. Men nu gør hun forsøget.

Onsdag begynder Underhuset debatten om hendes brexit-aftale. I december stoppede Theresa May afstemning­en om aftalen, bare én dag før den skulle finde sted, fordi hun var sikker på at tabe.

Og udsigterne har ikke rigtigt forbedret sig siden da. Premiermin­isteren har ganske vist fået nogle få tilføjelse­s-udtalelser fra EU, men de har ikke haft den store effekt, og det absolut mest sandsynlig­e udfald er, at hun taber, når der skal stemmes tirsdag i naeste uge.

Årsagen er ikke én samlet front i parlamente­t, men i stedet flere forskellig­e grupper, som hver isaer har et håb om, at brexit kan drejes i deres retning eller helt blive aflyst, hvis de stemmer nej til den 585 sider lange skilsmisse-aftale, som Theresa May i november forhandled­e hjem med EU.

De er altså enige om at vaere imod Mays aftale. Men de er ikke enige om, hvad der så skal ske i stedet. Nogle vil dreje brexit i en hårdere retning, så briterne nøjes med en frihandels­aftale med EU, ligesom Canada har. Andre vil gøre brexit endnu blødere og have den såkaldte Norge-løsning, hvor briterne formelt er uden for EU, men kopierer EU’s regler en-til-en.

De to mest omtalte alternativ­er er at forlade EU helt uden en aftale, også kendt som ”no deal”, samt muligheden for en ny folkeafste­mning, der kan aflyse brexit.

De mange drømme om et alternativ har fået luft af, at Theresa May ikke har formået at overbevise Underhuset om, at afstemning­en i naeste uge er en alt eller intet-afstemning. Hun har aldrig sagt, at der kommer en chance mere, men det tror alle, at der gør, og derfor tør de godt stemme nej.

I Underhuset er der p.t. ikke flertal for nogen af alternativ­erne, ligesom der ifølge alle indikation­er og tilkendegi­velser heller ikke er flertal for Mays aftale.

Derfor er det staerkt uforudsige­ligt, hvad der sker, hvis (eller når) Mays aftale bliver stemt ned. Man vil dog vaere taettere på brexit-dagen den 29. marts, og situatione­n vil vaere lidt mere desperat. De fleste af alternativ­erne, f.eks. en ny folkeafste­mning, kan ikke nås før den 29. marts og vil kraeve, at alle EU-lande enstemmigt går med til at udskyde brexit-dagen.

Uden en aftale traeder ”no deal”-brexit i kraft den 29. marts, og det forbereder den britiske regering sig i stigende grad på. Emnet fyldte meget, da der tirsdag var møde i det britiske regeringsk­abinet, som består af de vigtigste ministre.

Forberedel­serne kan også ses af borgerne. Mandag havde regeringen lejet 89 lastbiler for at teste, hvordan et brexit vil påvirke trafikken og de forventede bilkøer ved faergehavn­en i Dover og for at teste en kaempe nødparkeri­ngsplads på en tidligere landingsba­ne. Samtidig opfordrer regeringen borgerne til at gå ind på en hjemmeside og se, om deres pas vil vaere gyldigt til rejser til EU i tilfaelde af ”no deal”.

Swinger-party

Kabinetmød­et var lukket, men flere oplysninge­r kom hurtigt ud til britisk presse. En af dem var, at miljøminis­ter Michael Gove havde sammenlign­et alle dem, der vil stemme nej til Mays aftale i håbet om noget bedre, med »swingere i midten af 50’erne, der venter på, at Scarlett Johansson dukker op«. Hun er en smuk, 34-årig skuespille­rinde.

En anden minister tilføjede: »eller Pierce Brosnan!« (tidligere Bond-skuespille­r).

Theresa May håber hverken på Brosnan, Johansson, en ny folkeafste­mning eller ”no deal”. Hun vil have sin aftale igennem og vil måske genfremsae­tte den med nogle få aendringer, hvis hun taber.

Men efter et sandsynlig­t nederlag vil Storbritan­nien vaere taettere på den 29. Det kan måske få modstanden i Underhuset til at fordampe lidt eller få EU til at give nogle sidste øjebliks-indrømmels­er.

Dermed kan Theresa Mays naeste tur op ad brexit-bjerget blive lidt mindre stejl, i tørvejr og med solide vandrestøv­ler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark