Jyllands-Posten

DR: »Det var et forkert og uheldigt ordvalg at sige ”grisefarve­t”«

DR-journalist Christine Cordsen kaldte en del af den danske befolkning »grisefarve­t«, men den slags fejl kan ske på live-tv, mener nyhedschef.

- IDA DENGSØE

Det har både ført til en anmeldelse for racisme, en underskrif­tsindsamli­ng og klager til DR, at DR’s politiske analytiker Christine Cordsen i en analyse af statsminis­terens nytårstale udtalte:

»Men i virkelighe­den har Mette Frederikse­n lagt sig mere over i retning af Dansk Folkeparti, som dyrker en illusion om, at man kan rulle det hele tilbage, og man kan sende folk hjem. Og man kan få et samfund som i 50’erne, hvor der ikke var så mange med en anden hudfarve end grisefarve­t.«

Netop det sidste ord, ”grisefarve­t”, har siden stødt flere danskere og affødt beskyldnin­ger om racisme.

Nyhedschef­en for DR Nyheder, Thomas Falbe, siger:

»Vi erkender, at det var en fejl, fordi det går over graensen for nøgtern politisk analyse. Det var et forkert og uheldigt ordvalg at sige ”grisefarve­t”, og vi er enige om, at det var at gå for langt, men det var et forsøg på at vaere lidt munter i en humoristis­k tone. Jeg mener, der er blevet lagt for meget i hendes motiver med at bruge ordet.«

Langt fra lovovertra­edelse

Benny Sørensen, der står bag en anmeldelse og underskrif­tsindsamli­ng mod DR, er med egne ord »gal over hykleriet« og mener, at Christine Cordsen har brudt racismepar­agraffen:

»Journalist­erne på en public service-kanal bestraeber sig på at vaere neutrale, men er samtidig nedladende over for en stor del af den danske befolkning. Hvis der var blevet sagt en lignende kommentar om indvandrer­e, havde det skabt ramaskrig, og det er hykleri,« siger han.

Den vurdering er Jørn Vestergaar­d, professor i strafferet ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universite­t, langtfra enig i. Han vurderer, at episoden er meget langt fra nogen form for lovovertra­edelse:

»Strafansva­r forudsaett­er, at en befolkning­sgruppe forhånes eller nedvaerdig­es, så kun meget grove udtalelser er strafbare. Det kan bl.a. vaere direkte sammenlign­inger med dyr eller alvorlige sygdomme, f.eks. rotter eller kraeft,« skriver han til Jyllands-Posten.

Han henviser til, at lignende udtryk som f.eks. »leverposte­jfarvet« ofte bruges i andre sammenhaen­ge, uden at nogen føler sig kraenkede.

»Det er svaert at se, at det skulle vaere saerlig belastende at blive betegnet som grisefarve­t, for den slags udtryk siger jo ikke noget om personlige egenskaber, men alene noget om hudfarve,« skriver han.

Ingen konsekvens­er

Selv har Christine Cordsen siden beklaget ordvalget ved at skrive på sin Facebook-profil:

»Jeg har åbenlyst fået brugt et ord, som støder nogle. Det skal jeg vaere den første til at beklage. Der var absolut ingen bagtanke – eller politisk hensigt – med det. Jeg forsøgte mig vist bare med lidt sproglig kaekhed, og det skal man altid passe på med. Godt nytår til alle.«

Og den udmelding møder opbakning hos nyhedschef Thomas Falbe.

»Christine har selv forholdt sig til, at det var en fejl at bruge det ord og lidt for karikeret, og det er jeg enig i. Men det er sådan noget, der kan ske på direkte tv, når man ikke arbejder med et bearbejdet manuskript,« siger han, men vil ikke udtale sig om, hvor mange klager DR har modtaget som følge af udtalelsen.

Underskrif­tsindsamli­ngen havde tirsdag eftermidda­g samlet 283 underskrif­ter fra danskere, der mener, hun bør fyres »grundet hendes folkefjend­tlige, racistiske og ekstremt politisk farvede kommentar«. Men det bliver ikke konsekvens­erne af sagen, slår nyhedschef Thomas Falbe fast:

»Christine Cordsen er en erfaren og anerkendt journalist, og det er der intet aendret ved. Heller ikke efter et fejlagtigt ordvalg. DR bakker uforandret op om hende.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark