Jyllands-Posten

Risiko for en ny krig i Syrien

-

USA’s udmelding om, at man muligvis snart vil traekke sig ud af Syrien, er en katastrofe af dimensione­r.

Vi ønsker alle, at borgerkrig­en i Syrien slutter. Men med USA’s udtraeknin­g vil den med garanti eskalere vaesentlig­t.

Samtidig vil Donald Trump overlade såvel Syrien og Irak til de allierede despoter – Vladimir

Putin, det iranske praestesty­re og Assad. Samtidig gør Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, sine tropper klar til at invadere hele det kurdiske selvstyre i Syrien.

Derfor starter der blot endnu en ”ny” krig i Syrien. De kurdiske guerillaer, som kaempede hele verdens kamp og naesten egenhaendi­gt udslettede IS, bliver i den grad svigtet, mens alle lande med indflydels­e kigger på.

Som dansk-kurder er det ekstremt frustreren­de at se på.

Situatione­n i Syrien aendrer sig konstant, og landets territorie­r får konstant nye ejere. Det er i sig selv en tragedie for folket, der af den årsag ofte bliver nødt til at flygte til nye områder.

Trumps udmelding er ikke tilfaeldig.

Der er lavet nogle grumme underhånds­aftaler. Beslutning­en om udtraeknin­gen er utvivlsomt baseret på en beslutning mellem Trump og Putin, der altid har haft et godt forhold til hinanden – endda før det amerikansk­e praesident­valg.

Jeg tror ikke, at Trump har gennemtaen­kt konsekvens­en af sin beslutning. Despotiet vil overtage hele magten, og USA har aldrig stået svagere i Mellemøste­n. Samtidig vil en ny heftig krig mellem kurderne og tyrkerne starte.

Det kan i sidste ende få den konsekvens, at Syrien bliver delt i to: Den østlige del af Syrien bliver invaderet af Tyrkiet og overtaget af landet, men resten af landet bliver styret af Putin, det iranske praestesyr­e og Assad. Lad os krydse fingre for, at staerke høge i baglandet kan få aendret denne beslutning i USA.

Konflikten i Syrien ser ud til aldrig at få en ende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark