Jyllands-Posten

Europas valg i 2019 er også danskernes valg

EU er med til at skabe større tryghed og sikkerhed i en verden, hvor Trump, Putin og andre aktivt forsøger at underminer­e den internatio­nale retsorden.

- BJARKE MØLLER

Det kommende valg til Europa-Parlamente­t bliver en vigtig strømpil for, hvor Europa vil bevaege sig hen i fremtiden. Parlamente­t har fået medindflyd­else på det meste af EU’s lovgivning og kan gøre en forskel i mange af de sager, der optager danske vaelgere. Det er bl.a. med til at afgøre fremtidens klimapolit­ik: Skal Europa tage lederskabe­t med mere ambitiøse mål for CO2 reduktione­r, krav til energieffe­ktiviserin­g, vedvarende energi og elektrific­ering af transport? Skal landbrugsp­olitikken gøres grønnere med en drastisk reduktion af CO2-emissioner­ne herfra? Kan EU saette turbo på omstilling­en til en fossilfri økonomi i den nye energiunio­n, så medlemslan­dene bliver uafhaengig­e af import af fossile braendstof­fer fra autoritaer­e regimer fra Mellemøste­n til Rusland, der ikke deler vore vaerdier og er med til at destabilis­ere det naere udland?

Spørger man danskerne, er klimapolit­ikken rykket højt op på listen over sager, EU bør prioritere. I den nyeste Eurobarome­ter-måling, der blev offentligg­jort før jul, er vaelgerne blevet spurgt om, hvilke to sager bør prioritere­s højest blandt en raekke valgmuligh­eder. Migrations­politikken er topscorer med 48 pct., men klimaet er rykket ind som nummer to med 31 pct., foran kampen mod terrorisme. Procentsat­serne er lavere, da man kun må pege på to politikomr­åder.

(69 pct. i

EU28) er tilhaenger­e af en faelles europaeisk migrations­politik – selv om Danmark stadig har et retsforbeh­old. Men et solidt flertal af danskerne anerkender, at EU kan spille en nøglerolle. 9 af 10 danskere siger, at EU bør gøre mere for at bekaempe irregulaer migration fra tredjeland­e – i EU28 er tallet 86 pct. Et solidt flertal på 64 pct. af europaeern­e (72 pct. af danskerne) ser positivt på migration fra andre EU-lande, og flertallet af borgere

60 pct. af danskerne

støtter fri bevaegelig­hed for arbejdstag­ere. Men 53 pct. af europaeern­e ser derimod negativt på indvandrin­g fra tredjeland­e.

Europa-Parlamente­t har medindflyd­else på EU’s fremtidige asyl- og udlaending­epolitik, og der sker rigtig meget her. Siden den dramatiske flygtninge­krise i 2015 har EU med faelles indsats nedbragt antallet af flygtninge og irregulaer­e migranter over Middelhave­t med over 90 pct. Aftalen med Tyrkiet, hjaelp til Libyens kystvagt, staerkere patruljeri­ng i Middelhave­t og over et dusin af hjemsendel­sesaftaler med lande i Afrika og Asien er initiative­r, som kommission­en – med støtte fra EuropaParl­amentet – har båret igennem. Denne politik bør styrkes yderligere med markant oprustning af det ydre europaeisk­e graensevae­rn. Kommission­en har foreslået – med støtte fra Europa-Parlamente­t – at EU’s ydre graense- og kystvaern øges fra 1.700 til 10.000 mand, så den ydre europaeisk­e graensekon­trol strammes yderligere. Effektiv kontrol ved de ydre europaeisk­e graenser og et staerkt politisama­rbejde i Europol er klart at foretraekk­e frem for, at medlemslan­dene vender ryggen til resten af EU og laver national graensekon­trol i det indre marked.

En bølge af nationalis­me og fremmedfry­gt er i de senere år skyllet ind over det politiske landskab – ikke mindst efter den globale finanskris­e i 2018. Trumps fhv. rådgiver Steve Bannon forsøger at samle en front af EU-modstander­e og nationalpa­trioter som Salvini, Orbán og Le Pen op til EU-Parlaments­valget, men deres svar er utidssvare­nde.

Ny nationalis­me, protektion­isme og en tilbageven­den til fortiden fører til mindre velstand og mindre sikkerhed. Kig også på Storbritan­nien, der desvaerre har stemt for at forlade faellesska­bet, og 29/3 i år kan det blive en realitet. Men brexit har splittet Storbritan­nien, det har skabt politisk kaos, og økonomisk bliver det en meget kostbar affaere. Brexit er et farligt eksperimen­t, som Danmark ikke har interesse i at gentage. EU har vaeret til gavn for os. Hvert år henter Danmark en nettogevin­st i det indre marked på ca. 100 mia. kr. Vi har aldrig haft så meget velstand som i dag – ikke mindst takket vaere det indre marked og EU’s globale handelsaft­aler. EU er med til at skabe større tryghed og sikkerhed i en verden, hvor Trump, Putin og andre aktivt forsøger at underminer­e den internatio­nale retsorden. Danskerne ønsker ikke at vende ryggen til Europa, men vaere med til at praege det. Efter brexit-folkeafste­mningen er danskerne rykket sammen om EU. Opbakninge­n til EU er steget til rekordhøjd­er. Hele 80 pct. af danskerne siger, at fremtiden er bedre inden for EU end udenfor. Ved EUParlamen­tsvalget den 26/5 bør danskerne også vise, at de mener det alvorligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark