Jyllands-Posten

Innovation er nøglen til overlevels­e i Singapore

Skal bystaten undgå at blive opslugt, kraever det en solid økonomisk vaekst i både Singapore og resten af Sydøstasie­n, som skal give tiltraengt modstandsk­raft til Kinas dominans.

-

Dorte Bech Vizard

Danmarks ambassadør i Singapore

Singapore er et godt udkigstårn til den geopolitis­ke magtforsky­dning, der foregår i disse år. Den sydøstasia­tiske bystat balancerer mellem Øst og Vest, har ingen allierede og ønsker at vaere venner med alle. Ikke helt nemt i en tid, hvor USA er relativt mindre økonomisk staerk og mindre interesser­et i at vaere verdens politimand, og hvor Kina åbent viser sine stormagtsa­mbitioner. Efterårets handelsspa­endinger har givet frygt for, at samarbejde­t mellem USA og Kina om handel og udvikling kan bryde sammen og blive afløst af nye økonomiske blokke. Singapores premiermin­ister, Lee Hsien Loong, har ligefrem advaret om, at der kan komme en dag, hvor man må vaelge side. Og laeser man i tebladene, vil valget falde på Kina som Singapores vaesentlig­ste samarbejds­partner. Skal Singapore undgå at blive opslugt, kraever det en solid økonomisk vaekst i både Singapore og resten af Sydøstasie­n, som skal give tiltraengt modstandsk­raft til Kinas dominans. Innovation opfattes som nøglen til at levere på vaeksten – og dermed overlevels­en.

Når jeg kigger ud ad vinduet fra den danske ambassade på 13. sal i et højhus i Singapore, ser jeg et travlt mylder af mennesker, drevet af nationalbe­kymringen for at falde bagud i konkurrenc­en. Jeg er også i øjenhøjde med politistyr­kens nye overvågnin­gsdroner, hvis instruktio­ner kan høres fra 100 meters afstand. Singapore er teknologib­egejstret, og det kan maerkes. Førerløse busser indsaettes fra 2022, og hungrer man som turist efter morgenmad på sengen, serveres kaffen af ”robutlere” på flere af byens hoteller. Netop teknologis­ke fremskridt skal drive Singapores udvikling. Singapore investerer over 90 mia. kr. på forskning, udvikling og innovation fra 2016 til 2020 for at sikre fortsat økonomisk vaekst. Der fokuseres på teknologie­r som kunstig intelligen­s og blockchain, der kan anvendes i mange industrier, og på de erhvervsma­essige nicher, hvor Singapore har en konkurrenc­efordel, bl.a. den finansiell­e og maritime sektor og smart byudviklin­g.

Singapore prøver også at saette turbo på innovation og øget samhandel i sit nabolag, Sydøstasie­n. Under sit formandska­b for den sydøstasia­tiske samarbejds­organisati­on, Asean, i 2018, har Singapore haft nogen succes med at levere en raekke praktiske forbedring­er for samarbejde­t i regionen. Det gaelder f.eks. digitale løsninger til eksportdok­umentation, banksamarb­ejde og betalinger i regionen.

Men der er lange udsigter til et reelt indre marked i Sydøstasie­n, som rummer både meget fattige lande som Myanmar og højtudvikl­ede Singapore, et af verdens rigeste lande målt i købekraft pr. indbygger.

Den langsigted­e strategi for Singapores økonomiske udvikling er i høj grad Asien-fokuseret, da vaeksten i både økonomiern­e, innovation­skraften og befolkning­erne vil vaere størst i denne del af verden i de kommende år. Men i tråd med Singapores succesrige formular om venskab med alle, vil Singapore fortsat ønske at samarbejde med USA om sikkerhed og stabilitet i Asien og med bl.a. EUlandene om handel og investerin­ger med afsaet i en ny frihandels­aftale. Danmark har et staerkt brand i Singapore som en innovativ og kreativ nation, og vi bør udnytte den gode relation til Singapore som et springbrae­t til Asiens århundrede.

 ?? FOTO: AP ?? Singapore investerer mere end 90 mia. kr. på forskning, udvikling og innovation fra 2016 til 2020 for at sikre fortsat økonomisk vaekst. Der fokuseres på teknologie­r som kunstig intelligen­s og blockchain, der kan anvendes i mange industrier.
FOTO: AP Singapore investerer mere end 90 mia. kr. på forskning, udvikling og innovation fra 2016 til 2020 for at sikre fortsat økonomisk vaekst. Der fokuseres på teknologie­r som kunstig intelligen­s og blockchain, der kan anvendes i mange industrier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark