Jyllands-Posten

80 år og stadig forsvundet

Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen har altid skabt overskrift­er i medierne med sit skoleimper­ium.

- MATIAS SEIDELIN

Billedet af Mogens Amdi Petersen ligger stadig på det internatio­nale politisama­rbejde Interpols hjemmeside.

Man skal bare indtaste hans navn under efterlyste personer fra Danmark, og så dukker han op med stålindfat­tede briller, skaevt smil og skiltet fra de amerikansk­e politimynd­igheder.

Billedet er taget i september 2002, hvor Mogens Amdi Petersen på dansk begaering i en sag om muligt underslaeb for millioner af kroner var blevet arresteret af amerikansk politi på transit mellem Afrika og Mexico i en lufthavn i Los Angeles. Siden forsvandt han igen. Manden, som i dag fylder 80 år, er stadig er en gåde for de fleste.

Mogens Amdi Petersen blev født i Tønder den 9. januar 1939 og voksede op i Ringe på Fyn, hvor faderen var skoleinspe­ktør. I 1957 tog han sin studentere­ksamen, og i 1961 en laererudda­nnelse fra Haderslev Seminarium.

Allerede året efter var Mogens Amdi Petersen med til at forme Danmarks første kollektiv i Tarup på Fyn. Og det var i denne eksperimen­terende brydningst­id med maoistiske og revolution­aere idéer, at han skabte sine senere så kendte paedagogis­ke principper.

Den rejsende højskole

Først hed det Den Rejsende Højskole. Det var omkring 1970, at Mogens Amdi Petersen etablerede den. Hans idé var, at de unge skulle rejse ud i verden i busser og praktisere solidarite­t mellem verdens befolkning­er – bl.a. til hjaelp for den tredje verden. Siden købte han sammen med andre Tvind-laerere en mindre landejendo­m ved Ulfborg vest for Holstebro. Og det var herfra, at hans imperium voksede til de Tvindskole­r, vi kender i dag.

Det var også her, at Tvindleder­ne i kølvandet på oliekrisen opførte den kaempe vindmølle, som blev ikonisk for skolens virke.

Men noget gik galt. I slutningen af 1970’erne begyndte historier om hårde laerermeto­der og skrappe doktriner at komme frem i pressen, og Mogens Amdi Petersen forsvandt fra offentligh­eden.

Alligevel formåede han at udvide Tvinds aktivitete­r, ikke mindst til Afrika, ligesom Tvind opbyggede virksomhed­er i 70 forskellig­e lande, sådan at Tvind i realiteten blev en internatio­nal virksomhed. Med den omdiskuter­ede Tvindlov stoppede den davaerende undervisni­ngsministe­r Ole Vig Jensen (R) i 1996 ellers udbetaling­erne til mange af Tvinds efterskole­r.

Men det afgørende slag kom i 2001, hvor en raekke afhoppere fra Tvinds laerergrup­pe til TV 2 fortalte, hvordan Mogens Amdi Petersen havde snydt med skolesamvi­rkets humanitaer­e fond. bl.a. for at kanalisere penge over til sine egne aktivitete­r.

Men hvor var Amdi? Det spørgsmål var stadig ikke besvaret.

Luksuslejl­ighed

I oktober 2001 fandt Jyllands-Posten ham i en luksuslejl­ighed på Fischer

Island ud for Miami i USA, og få måneder efter blev han arresteret af amerikansk politi i Los Angeles og sammen med fire andre Tvindleder­e sigtet for skattesvig for 47 mio kr. og underslaeb for 57 mio. Og det er altså herfra, at billedet på Interpols hjemmeside over efterlyste personer stammer fra.

Men igen tog historien om Mogens Amdi Petersen et nyt tvist.

Fire år efter, i 2006, blev han frikendt i byretten i sagen om millionbed­rageriet, og bagefter forlod han Danmark, inden anklagemyn­digheden havde nået at appellere dommen til landsrette­n.

Og siden har han altså vaeret forsvundet.

Det senest offentligt kendte billede af Mogens Amdi Petersen stammer fra 2016. Det er fra Baja California ved stillehavs­kysten i Mexico på Tvinds internatio­nale uddannelse­scenter, hvor DR fandt ham i, hvad en af journalist­erne selv beskrev som et James Bondlignen­de aflukke i et naermest ufremkomme­ligt område.

På det tidspunkt havde den danske regering i naesten to år forsøgt at få Mogens Amdi Petersen udleveret fra Mexico til retsforføl­gelse i Danmark. Hvad der senere er sket i den sag, er uklart.

I dag ønsker hverken Justitsmin­isteriet eller Rigsadvoka­ten således at svare på, hvordan det går med udlevering­ssagen.

Og hos Tvind siger leder af botilbudde­t på Det Nødvendige Seminarium, Steen Conradsen, at han ikke aner, hvor Mogens Amdi Petersen befinder sig.

Og altså heller ikke på hans 80-års fødselsdag. Tvind-leder, laerer, Mexico

 ?? ARKIVFOTO RASMUS BAANER ?? Tvindstift­er Mogens Amdi Petersen under frifindels­en i 2006 i sagen om skattesvig og underslaeb.
ARKIVFOTO RASMUS BAANER Tvindstift­er Mogens Amdi Petersen under frifindels­en i 2006 i sagen om skattesvig og underslaeb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark