Jyllands-Posten

18-årig dansker dopingdømt: Nu håber han og forbund, at andre kan laere af hans sag

Mattias Skjelmose Jensen giver nu sin version af sagen, der er endt med at give ham karantaene. Andre atleter bliver advaret mod brugen af kosttilsku­d.

- JESPER HAUE HANSEN MIKKEL HEMMER-HANSEN THOMAS VIBJERG

Det gik galt for den 18-årige Mattias Skjelmose Jensen, da han repraesent­erede det danske U19-landshold ved etapeløbet Tour du Pays de Vaud den 26. maj 2018.

I første omgang vandt han løbet, men efterfølge­nde blev han faeldet af en positiv dopingprøv­e med spor af stoffet methylhexa­namin – et praestatio­nsfremmend­e middel, som det er forbudt at have i kroppen under konkurrenc­er.

Jyllands-Posten har sendt ham en raekke spørgsmål, og Mattias Skjelmose Jensen har nu for første gang indvilget i at kommentere sagen.

»Jeg har aldrig, aldrig i mit liv indtaget ulovlige stoffer. Jeg drikker naermest aldrig alkohol. Vi ved stadig ikke praecis, hvor stoffet er kommet fra, men vi er sikre på, det stammer fra et af de kosttilsku­d, jeg har brugt, selvom jeg altid har tjekket varedeklar­ationer på alt, jeg har spist og drukket,« skriver Mattias Skjelmose Jensen i et svar.

Tirsdag oplyste Det Internatio­nale Cykelforbu­nd (UCI) til Jyllands-Posten, at Mattias Skjelmose Jensen har modtaget sin dom:

»UCI bekraefter, at Mattias Skjelmose Jensen er blevet idømt 10 måneders udelukkels­e for uden forsaet at have overtrådt antidoping-reglerne den 26. maj,« lyder det i UCI-meddelelse­n.

»Jeg tager den selvfølgel­ig til efterretni­ng. UCI’s afgørelse viser, at det ikke er noget, jeg har gjort med vilje, og jeg kan sagtens synes, det er hårdt, men jeg må også bare acceptere, at det er min egen skyld. Jeg har vaeret på alle de samlinger, hvor DCU har fortalt os, at vi skal holde os fra kosttilsku­d og alt sådan noget, men jeg havde aldrig forestille­t mig, at det kunne ske for mig,« skriver Mattias Skjelmose Jensen.

Danmarks Cykle Union (DCU) vil nu intensiver­e kampen for at undgå, at andre kommer til at overskride dopingregl­erne på grund af kosttilsku­d.

»Vi har i forvejen et meget staerkt antidoping­arbejde sammen med Anti Doping Danmark, hvor vi bl.a. oplyser de unge ryttere om problemati­kken med indtagelse af vitaminer og kosttilsku­d. Dét fokus vil vi komme til at skaerpe på baggrund af den aktuelle sag,« siger Jens-Erik Majlund, administra­tionschef.

En stigning i brugen

Tidligere har bl.a. cykelrytte­ren Martin Toft Madsen fået en advarsel efter at have indtaget et forurenet kosttilsku­d med spor af det ulovlige stof DMBA.

Indtagelse­n af kosttilsku­d stiger, både blandt atleter og motioniste­r, ifølge Team Danmark, der sammen med Anti Doping Danmark (ADD) advarer om risikoen ved produktern­e.

»Vi anbefaler som udgangspun­kt, at man skal lade vaere med at tage nogen former for kosttilsku­d overhovede­t. Men vi ved selvfølgel­ig godt, at atleterne tager det alligevel, og så råder vi dem til i det mindste at gå efter certificer­ede produkter, der er blevet testet for spor af ulovlige stoffer på laboratori­er,« siger Michael Ask, direktør i ADD.

Både Michael Ask og Majke Jørgensen, ernaerings­fysiolog ved Team Danmark, erkender, at det bliver svaert at få atleter til at undgå alle former for kosttilsku­d.

»Tilskud af eksempelvi­s koffein har en effekt i nogle sportsgren­e. Når konkurrent­erne bruger det, er det urealistis­k at få atleterne til at droppe den slags fuldstaend­ig, når det heller ikke er ulovligt at indtage. Men vi kan sikre en bevidsthed om, at det i virkelighe­den er ganske få produkter, der har en effekt, og at man skal anskaffe sig det på den rigtige måde. Og at man altid kan opnå den største effekt ved at indtage almindelig kost,« siger Majke Jørgensen.

Mattias Skjelmose Jensen håber, at andre kan laere af hans sag:

»Jeg fundet ud af, man ikke kan stole på, at varedeklar­ationer beskriver alt, hvad der er i kosttilsku­d. Det har vaeret den hårdeste periode i mit liv og kostet mig så meget karrierema­essigt, at det er svaert at saette ord på, men jeg ved også, at det har kostet dansk cykling meget, og jeg er nødt til at fortaelle alle andre ryttere min historie, så de ikke risikerer at ende i samme situation. Jeg har aldrig villet bruge ulovlige midler, og jeg kan ikke andet end at undskylde til alle andre i sporten – mine gamle holdkammer­ater, traenere og ryttere fra andre klubber og hold. Jeg er så ked af at vaere skyld i negativ omtale af den sport, jeg elsker.«

 ?? FOTO: GREGORIO BORGIA/AP ?? Det er langtfra kun cykelrytte­re, der kan ende i problemer på grund af kosttilsku­d. Team Danmark har vaeret med til at afdaekke, at der i øjeblikket sker en stigning i brugen af kosttilsku­d, både blandt atleter og motioniste­r.
FOTO: GREGORIO BORGIA/AP Det er langtfra kun cykelrytte­re, der kan ende i problemer på grund af kosttilsku­d. Team Danmark har vaeret med til at afdaekke, at der i øjeblikket sker en stigning i brugen af kosttilsku­d, både blandt atleter og motioniste­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark