Jyllands-Posten

Kinas energiambi­tioner kan få brug for hjaelp

Investorer bør holde et vågent øje med Kinas energiambi­tioner i disse år, hvor en grønnere omstilling er undervejs.

- HENRIK KRUSE

Udfordring­erne med global opvarmning står mejslet i den indlandsis, der trods alt stadig er tilbage. Så det var på et alvorligt bagtaeppe, at repraesent­anter fra knap 200 lande mødtes i Polen til klimakonfe­rencen COP24 for at diskutere, hvordan vi forhindrer klodens temperatur i at stige med to grader.

Når man laeser vestlige medier, er et af højdepunkt­erne fra COP24, at det lykkedes at få Kina, verdens største udleder af drivhusgas­ser, til at acceptere et faelles regelsaet. Det er naturligvi­s godt – og en stor ting – men det tegner samtidig et skaevt billede af kineserne som lettere uambitiøse i energi- og klimasamme­nhaenge.

Intet kunne dog vaere mere forkert. Kina er i klimasamme­nhaenge et paradoks: Landet er på den ene side verdensmes­ter i CO2-udledning, men pumper samtidig store milliardbe­løb i etablering og udvikling af vedvarende energiform­er.

Sidste år investered­e kineserne faktisk, hvad der svarer til 827 mia. kr. (126 mia. dollars) i grønne energikild­er. Globalt tegnede landet sig for 45 pct. af alle investerin­ger i vedvarende energi for 2017 ifølge FN.

Den kinesiske regering har det sidste årti givet store økonomiske incitament­er til producente­r og udviklere inden for solenergi. Prisen på solpaneler er i Kina faldet med 90 pct. i de seneste 10 år. Samtidig har den lave rente givet ekstra rygstød til nye solprojekt­er.

Og selv om regeringen for tiden ser på muligheden for at skrue ned for incitament­erne og i højere grad overlade nye initiative­r til markedsvil­kår, så installere­de Kina alene i 2017 solenergia­nlaeg svarende til 53 gigawatt – mere end det globale marked i 2014 tilsammen og grunden til, at man i dag ser solanlaeg på alt fra tagrygge til fabriksanl­aeg.

Til sammenlign­ing havde den danske vindmøllep­ark ifølge Energistyr­elsens egne tal – til og med juli 2018 – en samlet kapacitet på 5,7 gigawatt.

Teknologis­k vakuum

Kina har oven i hatten skruet gevaldigt op for importen af naturgas og ventes i 2018 at overhale Japan og Sydkorea som den største importør. Jovist, naturgas er et fossilt braendstof, men udleder kun halvt så meget CO2 som kul – og med et kulforbrug på 3,82 mia. tons i 2017, ifølge Kinas National Energy Administra­tion, er der rigeligt brug for alternativ­er i Kina.

Et grønnere Kina er ikke kun attraktivt for kloden og i kinesernes egen interesse, men en interessan­t mulighed for både virksomhed­er og investorer.

For kineserne vil de kommende år blive afgørende for landets omstilling, men det vil kraeve en udbygning og effektivis­ering af den teknologi, som i dag står for den grønne energiprod­uktion.

I takt med at den kinesiske regering skruer op for klimamålen­e, men ned for incitament­erne, efterlades et finansielt og teknologis­k vakuum, som vestlige og danske investorer samt grønne virksomhed­er kan byde ind i – både for egen vindings skyld og for vores faelles bedste.

landechef, Aberdeen Standard Investment­s

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark