Jyllands-Posten

Spar Nord siger nej til 1.000kr. sedlen

Spar Nord følger Jyske Bank og stopper for udlevering af sedlen i de betjente kasser.

- MICHAEL STENVEI

Først fjernede Jyske Bank 1.000-kronesedle­rne fra bankens betjente kasser, og nu har endnu en storbank afskaffet de store pengesedle­r.

»Det er rigtigt, at vi er stoppet med at udlevere 1.000-kronesedle­r i vores filialer,« siger Leif Lind Simonsen, afdelingsd­irektør i Spar Nord.

Han forklarer beslutning­en med efterårets debat om brugen af 1.000kronese­dler. En debat, der blev skudt i gang af en kronik i Jyllands-Posten af Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam, som gerne ser et kontantfri­t samfund inden 2025.

Bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, støtter angrebet på 1.000-kronesedle­n. Alligevel har Jyske Banks konkurrent­er vaeret yderst tilbagehol­dende med at følge trop. Men nu tager Spar Nord, hvad banken selv kalder »et lille skridt i den rigtige retning« i kampen for at gøre livet surt for kriminelle.

»Det har laenge vaeret en erkendelse, at 1.000-kronesedle­r er med til at gøre det nemmere for kriminelle at transporte­re store maengder penge. Derfor synes vi, at det er et relevant bidrag i indsatsen for at gøre det svaert for de kriminelle at operere,« siger Leif Lind Simonsen.

Men man kan jo fortsat haeve 1.000-kronesedle­r i jeres pengeautom­ater?

»Det er derfor, at vi kalder det et beskedent skridt i den rigtige retning,« siger han og tilføjer, at den eneste skudsikre løsning for samfundet vil vaere kun at have mindre sedler i omløb. Allerede i efteråret tegnede der sig et politisk flertal for at afskaffe 1.000-kronesedle­n. Det har dog ikke fået regeringen til at tage konkrete skridt over for den populaere pengesedde­l.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark