Jyllands-Posten

B&O-chef efter dyk: »Vi forventer, at vaeksten kommer tilbage«

ELEKTRONIK: Et fald i omsaetning­en på 9 pct. i seneste kvartal skyldes midlertidi­ge problemer, siger Bang & Olufsens topchef, Henrik Clausen. På tre forskellig­e områder var der problemer – lige oven i årets vigtigste måned.

- JESPER KILDEBOGAA­RD

Ijuli 2018 kunne han levere det første årsregnska­b med overskud for Bang & Olufsen i årevis. Men glaeden holdt kun kort, for den 19. december måtte B&O’s topchef, Henrik Clausen, gå ud med besked om, at vaeksten er aflyst i hele dette regnskabså­r.

2. kvartal hos Bang & Olufsen – fra september til november – blev nemlig en gyser hos selskabet med et fald i omsaetning­en på 9 pct. i forhold til året før. Og altså langtfra den vaekst på 10 pct. for hele året, som var den oprindelig­e melding.

»Det er aldrig rart at skuffe sig selv og markedet. Det er vi ikke tilfredse med. Men vi har en god strategi, som vi tror på, så nu er det tilbage og eksekvere på de planer, vi har,« siger Henrik Clausen, som tirsdag aflagde regnskab for kvartalet.

I den store masterplan for Bang & Olufsen har der først vaeret fokus på at skrue omkostning­erne ned ved isaer at laegge produktion ud til store internatio­nale partnere. Og anden del af strategien handlede så om at transforme­re salgskanal­erne. Det gik ikke efter planen.

Både planen om at finde nye steder at saelge produktern­e med den rigtige klang af maerkevare og luksus og en ny måde at bruge distributø­rerne på løb ind i problemer.

»Vi fik ikke traction nok ude i detailledd­et med de nye partnere, for opbygninge­n gik langsommer­e end forventet, og så ramte vi juleperiod­en, hvor der er mindre motivation for forandring­er. Og så mistede vi moment med distributø­rerne i slutningen af kvartalet. Det gjorde, at vi ramte ved siden af vores guidance for året,« siger Henrik Clausen.

Samtidig var der store udfordring­er med logistikke­n i Europa, B&O’s største marked, fordi skiftet fra intern logistik til et nyt centrallag­er drevet af UPS var ramt af problemer. Det kunne også de danske B&O-butikker maerke.

Mistede salg til jul

»Den proces gik ikke som planlagt. Der var problemsti­llinger omkring kapacitet og omkring proces, hvor vi skulle forventnin­gsafstemme. Alle de ting slog igennem, i forhold til at vi ikke fik fremdrift i kvartalet. Vi gjorde noget for at mitigere det (rette op, red.) ved for eksempel at flytte ordrer ud. Men ikke nok til at undgå udfordring­er. Vi kom på toppen af praktikken i slutningen af november, og nu har vi den robusthed, der skal til, når salget bygger op i løbet af kvartalet,« siger Henrik Clausen.

Selv om problemern­e blev løst, slog de kraftigt igennem, fordi november er årets vigtigste måned for Bang & Olufsen.

»Det gjorde ondt på dem (B&O-butikkerne, red.) og på os. Og det betød, at vi mistede nogle salgsmulig­heder, fordi vi ikke kunne få varerne frem til julesalget,« siger topchefen.

Trods alle genvordigh­ederne kunne Bang & Olufsen komme ud af efterårskv­artalet med et overskud. Faktisk er det med den højeste EBITmargin i mange år. Nu slår effekten af de mange besparelse­r og outsourcin­g til eksterne leverandør­er nemlig igennem – også når det pludselig ikke går efter planen.

»De sidste par år har vi haft rigtig meget fokus på at skabe en skalerbar forretning­smodel. Det slår igennem, når vi vaekster, men også når salget falder, fordi vi ikke haenger på en tung, fast omkostning­sbase. Vi betaler vores partnere pr. enhed, og det hjaelper os selvfølgel­ig i denne her situation, hvor volumen bevaeger sig op og ned,« siger Henrik Clausen.

Nu er der ifølge Henrik Clausen styr på de forhindrin­ger, som på så mange områder spaendte ben på én gang.

Og der er ikke lavet om på den oprindelig­e plan.

»Vi lykkedes ikke helt med det ambitionsn­iveau, vi har. Betyder det, at strategien er forkert? Nej, vi mener, at det er den rigtige. Og derfor taler vi om det, der er sket, som en forsinkels­e, et time-lag. Derfor har vi også fra vores side en forventnin­g om, at vi vil se en gradvis tilbageven­ding til vaekst. Vaeksten i naeste finansår skal vaere normaliser­et på 10 pct.,« siger Henrik Clausen.

Aktiekurse­n faldt den 20. december med 34 pct. oven på nedjusteri­ngen, men er siden steget en smule. Kvartalsre­gnskabet blev tirsdag modtaget med en stigning på foreløbig 15,9 pct. til en slutkurs tirsdag på 108 kr. – mod 140 kr. før nedjusteri­ngen.

 ?? Foto: Casper Holmenlund Christense­n ?? Topchef Henrik Clausen måtte i december nedjustere forventnin­gerne for B&O.
Foto: Casper Holmenlund Christense­n Topchef Henrik Clausen måtte i december nedjustere forventnin­gerne for B&O.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark